Kycklingkroketter
Ca 30- 40 st
- 500 g grillad tärnad kyckling, gärna ekologisk Bosarpskycklingfilè från Kronfågel
- 100 g Vetemjöl
- 100 g Smör
- 200 g Standardmjölk
- 50 g Svart perigordtryffel
- 15 g salt
- 3 g Finmalen svartpeppar
Till panering
- 4 st vispat ägg
- 500 g Panko (Japanskt ströbröd)
- 2 dl vetemjöl
Till fritering
- 2 l Fritösolja eller matolja
Gör så här:
Dag 1
Smält smör i en kastrull, tillsätt vetemjölet och låt skjuda under omrörning ca 5 minuter. Tillsätt mjölken och låt koka upp under omrörning, låt sedan skjuda ca 5 minuter, det ska bli mycket tjockt. Tillsätt den tärnade bosarpskycklingen, saltet, pepparn och riv i den svarta perigordtryffeln, blanda väl och lägg i en bunke och plasta mot ytan av smeten så att det inte kommer luft mot den. Kyl över natt i kylskåp.
Dag 2
Rulla smeten i ca 25-30g bollar och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper, låt sedan vila i kylskål ca 1 timme.
Sen är det dags att panera, börja med att rulla bollarna i vetemjölet, sedan i det vispade ägget och slutligen i panko. Se till att det är ordentligt panerat och inga hål i panaden för då läcker bollarna vid fritering, hittar du hål så vänd ytterligare ett varv i ägg och panko.
Värm sedan oljan till 170 grader och fritera bollarna ca 2-3 minuter, låt sedan rinna av på papper.
Recept -Lars Larsson Produktionschef på Urban deli Catering, Bild – Marlene Rindå Jikita