Du i Fokus
BakningBöckerMat & Dryck

Pavlova med fläderkräm och jordgubbar – Från Fika till Fest!

skriv ut
Jönköpingsbon Andréa Brändström tog hem titeln som Årets hemmabagare 2017 i TV4:s “Hela Sverige bakar”. Till vardags är hon träningsinstruktör men har börjat arbeta med bakning på halvtid, sedan programmet startade i höstas.

Hennes bakboken Från Fika till Fest är full med recept och tips för att få bästa resultat i köket, även för den som inte är så bekväm där. Det är favoritrecept från bland annat Andréas mormor som den som förde in fikarutinerna i Andréas liv. Boken är indelad i fem olika kapitel med tydliga bilder och instruktioner:

Till frukostbordet – recept till snabba vardagsfrukosten och härliga långfrukostar som american pancakes, scones, croissanter och farmors pepparkaksmacka

Till elvakaffet – recept på goda småkakor och en annan bulle, som exempelvis pariservåfflor, toscakaka, kardemummabullar och havrekakor med russin.

Till eftermiddagsfikat – lite matigare recept som funkar som både fika och mellanmål som mörkt skärgårdsbröd, matiga muffins med kantareller, sockerbullar, morotskaka och extra chokladiga chokladcupcakes.

Till kalas och fest – inspiration till barnkalas, midsommarfirande eller nyårsfesten, allt från cakepops och bärfyllda chokladbollar till syrlig jordgubbsbakelse med champagne och chokladfondant med apelsin- och passionsfruktsallad.

Dekorera mera! – kapitlet där dekorationerna är i fokus, med allt från vanilla sugar cookies med royal icing till överdådigt dekorerade tårtor som American dream cake och Andréas musikaltårta.

 

Här bjuder Andréa på Sommardrömmar, som passar precis lika bra till nyår som midsommar!

6 stycken

Pavlova

3 rumsvarma äggvitor

1 ¾ dl strösocker

1 nypa salt

2 tsk maizena majsstärkelse

1 tsk vitvinsvinäger

Fläderkräm

4 äggulor

½ dl strösocker

2 ½ msk majsstärkelse

½ dl koncentrerad flädersaft

3 dl vispgrädde

Jordgubbspuré

150 g jordgubbar

½ dl florsocker

några blad basilika (efter smak)

Chokladdekorationer

100 g vit choklad

 

Gör så här

Pavlova

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget tills äggvitorna blir glansiga och toppiga. Vänd till sist i salt, maizena och vitvinsvinäger.

Spritsa ut 6 små korgar på bakplåtspappersklädd plåt, ca 8 cm i diameter. Sänk till 125 grader och grädda mitt i ugnen ca 50 minuter.

Fläderkräm

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Blanda ut majsstärkelsen med flädersaften.

Koka upp grädden, rör ihop den med saften och vispa ner den varma vätskan i den pösiga äggblandningen. Häll tillbaka krämen i kastrullen och sjud krämen under vispning till den tjocknar. Låt svalna.

Jordgubbspuré

Snoppa och hacka jordgubbarna. Mixa dem med florsocker och basilika till en slät puré.

Chokladdekoration

Smält vit choklad över vattenbad, låt svalna något och fyll en spritspåse. Spritsa med en tunn stråle runtom pavlovabakelserna. Spritsa ut resterande smält choklad på ett bakplåtspapper i 6 st nät. Ställ i frysen för att stelna.

Montering

Fyll pavlovabakelsen med fläderkräm och häll på jordgubbspurén. Dekorera med en tunt skivad jordgubbe med blad, ett basilikablad och chokladdekoration på varje bakelse.

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Recept – Andréa Brändström, bild – Marlene Rindå Jikita, Frida Wismar

Visited 18 times, 1 visit(s) today