Kanelbullens dag!
Självklart vill även vi bidra med ett bullrecept på Kanelbullens dag. Det som är bra med detta recept är att det bara blir en begränsad mängd bullar och alltså inte ger ett helt berg att frossa i. En del av oss har ju lite svårt att begränsa sig när det kommer till godsaker.
8 bullar eller en längd
Deg:
- 25 g smör alt flytande fett
- 1 dl mjölk
- 12 g (¼ pkt) jäst
- 1 krm salt
- 2 msk socker
- 2,5-3 dl vetemjöl
Fyllning:
- 10 g smör alt flytande fett
- 1 tsk strösocker
- ½ tsk kanel eller stött kardemumma
Till pensling:
- ¼ uppvispat ägg
Gör så här:
Smält smöret i en rostfri skål på svag värme (redan fixat om du använder flytande fett). Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Smula ner jästen i skålen och rör om med en träsked tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, socker och 2,5 dl vetemjöl. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Lägg en bakduk över skålen och låt degen jäsa 40-45 minuter.
Smörj en plåt med olja eller ställ 8 bakformar på plåten. Sätt ugnen på 250 grader till bullar och 225 grader om du bakar en längd. Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta degen tills den är smidig och släpper från bord och händer utan mjöl.
Baka ut degen, bred ut fyllningen och forma till en längd alt skär i bitar. Låt sedan jäsa igen 35-40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt över med pärlsocker.
Grädda bullarna i mitten av ugnen 6-8 minuter, längd nederst i 15-20 minuter. Låt bullarna/längden kallna på galler under bakduk.
Låt er väl smaka!
För er viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 34 P för hela satsen om man använder lättmjölk, lättströ och 3 dl mjöl. Lägg till P för ev pärlsocker.
Points: 34 P för hela satsen om man använder lättmjölk, lättströ och 3 dl mjöl. Lägg till P för ev pärlsocker.
Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se