Kanelbullens dag!
8 bullar eller en längd
Deg:
- 25 g smör alt flytande fett
- 1 dl mjölk
- 12 g (¼ pkt) jäst
- 1 krm salt
- 2 msk socker
- 2,5-3 dl vetemjöl
Fyllning:
- 10 g margarin alt flytande fett
- 1 tsk strösocker
- ½ tsk kanel eller stött kardemumma
Till pensling:
- ¼ uppvispat ägg
Gör så här:
Smält margarinet i en rostfri skål på svag värme (redan fixat om du använder flytande fett). Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Smula ner jästen i skålen och rör om med en träsked tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, socker och 2,5 dl vetemjöl. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Lägg en bakduk över skålen och låt degen jäsa 40-45 minuter.
Smörj en plåt med olja eller ställ 8 bakformar på plåten. Sätt ugnen på 250 grader till bullar och 225 grader om du bakar en längd. Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta degen tills den är smidig och släpper från bord och händer utan mjöl. Baka ut degen och låt sedan jäsa igen 35-40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt över med pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen 6-8 minuter, längd nederst i 15-20 minuter. Låt bullarna/längden kallna på galler under bakduk.
Låt er väl smaka!
För er viktväktare:
Points: 34 P för hela satsen om man använder lättmjölk, lättströ och 3 dl mjöl.
Personliga Points: 34 PP för hela satsen om man använder lättmjölk, lättströ och 3 dl mjöl.
Mitt WW: Grön 36, Blå 36, Lila 36 för hela satsen utan pärlsocker.
Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita