Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Musikalen Wicked – en succé i grönt

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

När musikalen Wicked hade premiär på Göteborg för någon vecka sedan, var det som en av de mest påkostade produktionerna någonsin i Göteborgs Operans historia. Med stor orkester, dramatisk scen, vackra kostymer, och dessutom en debutant i en av huvudrollerna, doftar det succé!

”Wicked” hade världspremiär på Broadway för 20 år sedan och handlar om hur det var i landet Oz, innan Dorothy kom dit och letade efter trollkarlen. I centrum av handlingen står häxorna Elphaba och Glinda, hur de träffades och hur det kom sig att den ena blev ond och den andra blev god. Det handlar om vänskap, mod och förtryck, om normer och om att inte passa in.

När ”Wicked” sätts upp i Sverige för första gången är det med en stor orkester, en storslagen scen och alla nyanser av grönt. Allt går i grönt och efter en stund förundras man över hur många toner av grönt det faktiskt finns. Feline Andersson, som gestaltar den onda häxan, är också helt målad i grönt. Även publiken uppmanas att klä sig i något grönt inför föreställningen. Temat för kvällen är alltså glasklart!

Anmärkningsvärt för denna otroligt påkostade och stora produktion är att man inte valt några stora och välkända namn att pryda affischerna med. Här ser vi de två unga och tämligen okända skådespelarna, Feline Andersson och Anna Salonen, briljera som häxorna Elphaba och Glinda. Hade vi inte åkt femmans spårvagn till Operan och sett Lisebergs Pariserhjul på vägen, så hade vi lika gärna kunnat vara på Broadway. För de här tjejerna är i världsklass! Dem kommer vi att få se mycket mer av, var så säkra.

En drygt tre timmar lång förställning måste leverera, för att inte bli tråkig och ge träsmak. Levererar gör man definitivt. Den stora ensemblen fyller scenen från golv till tak, de till och med flyger över publiken. Några av sångerna må vara lite för långa, men det vägs upp av den proffsiga koreografin och de magnifika kostymerna.

Visst är föreställningen lång, men det funkar och mycket beror på just Feline och Anna som både är roliga och har en otrolig tajming. Calle Norléns humoristiska översättning med flera aktuella slapsticks, utlöser flera gånger gapskratt från publiken. “Wicked” är en härligt grön smaragd som lyser upp höstmörkret på bästa sätt.

Spelas på Göteborgs Operan till och med 24 april 2024.


Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – Göteborgs Operan/Lennart Sjöberg


Visited 217 times, 1 visit(s) today