Du i Fokus
Böcker

Folk som sår i snö – Årets Bok 2023

skriv ut

Årets Bok delas ut för att uppmärksamma den roman som Bonniers läsare anser vara årets bästa. Priset delas ut på den årliga Bokmässan, som gick av stapeln förra veckan. Årets vinnare är Folk som sår i snö av Tina Harnesks, en generationsroman fylld med udda karaktärer.

Samiska kultur är tydligen extra spännande just nu, både årets vinnare och andrapristagaren är samiska författare som belyser den samiska kulturen och historien. Intresset har växt enormt de senaste åren och märktes tydligt på årets Bokmässa. Så pass att ett av nästa års teman för mässan är Sápmi.

Tina Harnesk vinnare av Årets Bok 2023, är uppväxt i Jokkmokk och numera bosatt utanför Arvidsjaur. Folk som sår i snö är hennes debutroman som hon beskriver som en “högtravande lyrisk och egensinnigt sarkastisk historia i samisk kontext, med rötter i min familjs berättelser och tystnad och med brokigt bladverk ur min fantasis sammelsurium.”

Huvudpersonen är Máriddja, en 85-årig same som har fått en cancerdiagnos och står inför sin förestående död, men hon bestämmer sig för att dö på sina egna villkor. Den enda personen som känner till hennes sjukdom är Siri, en telefonist med en lugnande röst. Samtidigt har Kaj förlorat sin mamma utan att få svar på alla de frågor han hade. Han längtar efter ett hem att kalla sitt eget, medan Mimmi längtar efter något hon inte vågar be om.

– Även i år lyckas en debutant fängsla läsarna och kamma hem titeln Årets Bok, det är verkligen roligt. Både vinnaren Tina Harnesk och Ann-Helén Laestadius, som hamnar på andra plats, är samiska författare så det verkar som om den samiska erfarenheten tilltalar läsarna lite extra just nu, säger Petra Nuhma, marknadschef på Bonniers Bokklubbar.

Priset fortsätter växa och såg i år ett nytt röstningsrekord med totalt nästan 25 000 röster. Av de tolv nominerade titlarna gav läsarna flest röster till:

  1. Folk som sår i snö av Tina Harnesk (Bokfabriken)
  2. Straff av Ann-Helén Laestadius (Romanus & Selling)
  3. Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin (Editions J)

Det var en överlycklig vinnare som tog emot priset på Stadens Scen under pågående Bokmässa.

– Sedan jag började följa årets bok är detta första gången jag haft fel om vem som skulle vinna. Jag är så glad och tacksam att det inte är klokt!, säger författaren och vinnaren Tina Harnesk.

Vinnaren av Årets Bok belönas förutom äran också med en statyett designad av Torstensson Art & Design.


Text – Marlene Rindå Jikita, Bild -Pressmaterial


Visited 48 times, 1 visit(s) today