Västerbottensost firar 150 år med specialutgåva
Västerbottensost har en lång och mytomspunnen historia med anor ända tillbaka till 1872, då mejerskan Ulrika Eleonora Lindström skapade receptet. Osten går än idag bara att tillverka vid det lilla mejeriet i Burträsk i Västerbotten.
-Det här är verkligen en speciell liten bit och det känns roligt att resenärer nu kan dela med sig av den unika smaken från Burträsk runt om i hela världen, säger Ostmästare Thomas Rudin.
Till sommaren kommer nyheten även att finnas till försäljning i begränsad upplaga i Burträsk.
En bit svensk mattradition
Västerbottensost har en lång och mytomspunnen historia med anor ända tillbaka till 1872, då mejerskan Ulrika Eleonora Lindström skapade receptet. Sedan den dagen har ostmästare efter ostmästare fört hantverket vidare.
På samma sätt har också generationer av ostälskare fört vidare traditionen att njuta av Västerbottensost och skapat smakminnen världen över. Somliga kallar Västerbottensost för Sveriges svar på italiensk parmesan.
Än idag tillverkas Västerbottensost enligt samma hemliga recept på det lilla mejeriet i Burträsk. Och än idag är Västerbottensost med sin unika smak en bit av svensk mattradition.
Text och bild – Pressmaterial