Krämig kantarellpaj
4 portioner
Pajdeg
- 2,5 dl mjöl
- 125 gr Grekisk Yoghurt
- 25 gr smör och rapsolja
- 2 msk vatten
- 1 nypa salt
Fyllning
- 300 gr rensade Kantareller (eller annan svamp)
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1 hackad gul lök
- 4 ägg
- 1 dl riven ost – ej smakrik
- 1 msk maizena
- salt
- peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med pajdegen genom att blanda ihop alla ingredienser, i en bunke eller matberedare, till en slät deg. Ta en pajform, ca 20 ca i diameter, och tryck ut degen i formen. Var noga med att trycka ner ordentligt i kanterna. Nagga med en gaffel och grädda i ugn ca 10-15 minuter, tills den börjar få lite färg. Ta ut och ställ åt sidan.
Skär svampen i mindre bitar och låt den “svettas” lite i en tjockbottnad och het kastrull. När vätskan har kokat in tillsätts fettet och löken. Låt fräsa ihop tills löken blir mjuk. Blanda ut maizenan i matlagningsgrädden, försök få bort klumparna. Häll ner i kastrullen, blanda om och låt koka ihop till en stuvning. Smaka av med salt och peppar.
Vispa ihop äggen och osten. Salta och peppra. Ha ner kantarellstuvningen i pajskalet (inte rågat), häll över äggstanningen och grädda i ugn ca 20-25 minuter.
Servera med en fräsch sallad eller ha som rätt på buffébordet.
För er Viktväktare:
Points: 23 P för själva pajskalet om man använder fettfri yoghurt, plus 7 P för fyllningen om man använder 4%-ig matlagningsgrädde och max 10%-ig riven ost.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se