Vegetarisk kålpudding

skriv ut
6 portioner
  • 1,5 – 2 kg kål
  • 600 gr quornfärs
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 gul lök
  • 1 buljongtärning (kött eller grönsaker)
  • 2,5 dl hett vatten
  • 2 msk sirap
  • 2 msk smör och rapsolja
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Dela kålhuvudet, skär ut roten och strimla bladen fint. Bryn kålen lätt i fettet, rör om hela tiden, salta och peppra. Ringla över sirap och blanda om, ställ åt sidan.

Finhacka löken, bryn lök och quornfärs några minuter. Blanda ut buljongtärningen i det heta vattnet och häll ner det i färsen tillsammans med matlagningsgrädden. Låt allt koka ihop några minuter tills det tjocknar något.

Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form, bred över färsen och täck med resten av kålen. Grädda i ugnen i ca 45 minuter eller tills kålen börjar få färg. Servera med potatis, lingonsylt och ev en brunsås.

 

För er Viktväktare: 3 SP Flex per portion om man använder 4&-ig matlagningsgrädde. Lägg till SP för potatis och andra tillbehör.

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita