Såser till grillen
Tzatziki
- 4 dl turkisk yoghurt
- cirka 10 cm gurka (eller mer om du vill ha)
- 1 tsk salt
- 2 vitlöksklyftor
- 2 krm svartpeppar
- 2 krm vinäger eller lite citron
- 2 tsk olivolja
Gör så här:
Börja alltid med gurkan när du gör tzatziki. Skölj den väl och dela den på längden. Skrapa bort inkråmet och riv gurkan grovt. Lägg den rivna gurkan i en sil och låt den droppa av en stund, salta den lite lätt och krama ur vattnet lite då och då.
Blanda yoghurten med salt, peppar, vinäger och olja. Pressa även i vitlöken (om du vill ha mildare smak ta bara 1 vitlöksklyfta). Krama ur gurkan en sista gång och blanda även i den. Låt tzatzikin stå kallt en stund så att alla smakerna smälter samman.
För er Viktväktare:
Points: 2 P om man använder Larsas Grekiska fettfria yoghurt.
Rökt paprikadressing
- 2 dl majonnäs
- 2 tsk rökt paprika pulver
- 1/2 riven vitlöksklyfta
- 2 msk turkisk yoghurt
Gör så här:
Rör ihop ingredienserna och låt stå kallt en stund. Krama ur gurkan en sista gång och blanda även i den. Låt tzatzikin stå kallt en stund så att alla smakerna smälter samman.
För er Viktväktare:
Points: 22 P för allt om man använder lättmajonnäs.
Raita
- 1 tomat (urkärnad och finhackad)
- 1 bit hackad gurka
- 1/2 hackad röd lök
- 2 krm spiskummin
- 2 krm chilipulver
- 2 dl matlagningsyoghurt
Gör så här:
Blanda samman tomat, gurka, lök, spiskummin, chili och matlagningsyoghurt till Raitan. Smaka av med salt och svartpeppar.
För er Viktväktare:
Points: 0 för hela satsen om man använder Larsas Grekiska fettfria yoghurt.
Kall fuskbearnaise
- 2 dl creme fraiche
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 tsk färsk dragon
- 1 krm salt
- 1/2krm peppar
- Ev stark senap efter smak
Gör så här:
Blanda allt, låt dra en liten stund innan servering.
För er Viktväktare:
Points: 17 P för allt (utan senapen) om man använder lätt creme fraiche.
Recept och bild – Nadjaskitchen
Pingback: Grilltips!