Fräsch sparrisrisotto

skriv ut
Till 4 portioner behöver du:

  • 400g arborioris
  • ca 10 cm purjolök
  • 1.5 l vatten
  • 3 buljongtärningar, kyckling (tar man svamp eller grönsak så blir rätten vegetarisk)
  • 1 msk smör- & rapsolja
  • 200g grön sparris
  • 45g riven parmesanost
  • Salt & peppar
Gör så här:

Koka upp vattnet och buljongtärningarna i en kastrull. När vattnet har börjat koka så dra ner på låg värme och låt det småputtra. Genom att spä risotton med varm buljong så får man kontinuerlig kokning av risotton och på det sättet en mycket bättre risotto.

Hacka purjolöken fint. Ha i fettet i pannan (en stor, gärna med höga kanter) och låt det bli varmt. Dra ner på medelvärme och häll ner purjolöken och riset. Fräs under omrörning tills riset är glansigt (försök att undvika att bränna vid riset). Spä med buljong, lite åt gången. Låt aldrig risotton koka torr. Rör kontinuerligt för att riset inte ska fastna i botten.

Koka sparrisen enligt förpackningen och skär i cm stora bitar.

Spä försiktigt mot slutet, man vill inte att riset blir grötigt (man behöver inte ha i all buljong). Smaka av och om riset är mjukt med lite tuggmotstånd kvar så är det perfekt, låt då det mesta av vätskan koka in/ur, risotton ska dock vara lite lös, så koka inte bort all vätska på slutet.

Blanda i sparrisen och sedan parmesanen. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med en sallad.

Smaklig måltid!

För er viktväktare: 13 SP/portion eller 2 SP/ portion för osten på mättande dag.

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå