Färsspett med raita

skriv ut
Till 4 portioner behöver du:

Färsspetten:
  • 400 g nötfärs
  • 1 ägg
  • ½ dl ströbröd
  • ½-1 tsk salt
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk svartpeppar
Raita:
  • 4-5 tomat
  • ½ gurka
  • 1 lök
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 200 gr matlagningyoghurt
Gör så här:

Börja med att lägga spetten i blöt, om du använder träspett.

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop färsen med ägget, ströbrödet och kryddorna. Se till att det är väl blandat. Dela färsen i 4 lika stora delar och forma till en korv och trä spettet igenom. Häng spetten över kanten på en mindre form så köttet hänger fritt. Tillaga i ugn ca 10-15 min, tills köttet har en fin stekyta.

Hacka grönsakerna till raitan och blanda ihop dem med spiskummin, chili och matlagningsyoghurt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera färsspetten tillsammans med raita och kokt ris.

Smaklig måltid!

För er viktväktare: Färsspetten blir 6 SP st om man använder 10% nötfärs och 2 SP för en portion raita om man använder turkisk yoghurt 3.5%. Lägg till Points för ris.

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita