Chili con carne med vispad smetana och lime
4 portioner
- 2 tsk spiskummin
- 2 msk paprikapulver
- 1 tsk chilikrydda (hetta efter smak)
- 2 msk olivolja
- 1 msk tomatpuré
- 1 vitlöksklyfta
- 1 liten gul lök
- 0,5 selleristjälk
- 1 bit Habanero eller annan valfri chili (styrka efter smak)
- 250-300 g högrevsfärs
- matolja att steka i
- 1 burk vita stora, kokta bönor i vatten
- 1 burk röda, kokta bönor i vatten
- 1-2 tsk balsamvinäger
Topping, vispad smetana
- 1-1,5 dl smetana
- 1 ekologisk lime
- färsk koriander
- salt och nymalen svartpeppar, smaka av
- 0,9 dl Betavivo/portion
Så här gör du!
Ta en torr stekpanna och rosta spiskummin, paprikapulver och chilipulver. Lägg sedan i olivolja och tomatpuré, rör om 1 minut, finhacka vitlök, selleri, chili och lök och låt svettas några minuter utan att få färg. Häll i tomaterna och låt sjuda 10-15 minuter, mosa gärna med en puréstomp för att finfördela tomaterna, smaka av med salt och peppar.
Under tiden, ta fram en kastrull och stek färsen på hög värme i lite olja tills det börjar få färg. Salta och peppra. Skölj bönorna i kallt vatten och häll i rör om och häll sedan i den kryddiga tomatsåsen. Låt sjuda ytterligare minst 10 minuter. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar samt ev mer chili.
Topping:
Vispa smetana tills det blivit hårt, riv i skal från ekologisk lime. Smaka av med salt och peppar. Toppa med färsk koriander, en klyfta lime och dagens portion av Betavivo.
Recept och bild – Pressmaterial/Karo Pharma