Du i Fokus
ResorUpplevelser

VM i Olivplockning – Allt började som en galen idé

skriv ut
För några år sedan fick det kroatiska paret Eti och Ivo Ljubetić Šteka en idé om ett världsmästerskap i olivplockning, idén presenterades för turistchefen i Postira som blev eld och lågor. Förra helgen var det dags för tredje upplagan av World Championship in Olivepicking. Den här gången kunde värdlandet inte försvara sin världsmästartitel.

Utsikten från olivlunden

Entreprenörerna Eti och Ivo Ljubetić Šteka är de lokala idésprutorna på Brac. Ön som ligger utanför Split i södra Kroatien, är full av olivträd och har en lång tradition av olivplockning som måste bevaras och även visas upp för kommande generationer. Turistchefen Ivana Jelincić insåg genast värdet av ett VM som skulle kunna locka fler turister till ön och visa upp en annan sida av både Kroatien och Brac.

2017 gick första mästerskapet av stapeln och hela 7 lag kom för att kämpa om segern. Kroatien stod som överlägsna segrare, med ett förvånat lag från Nederländerna som tvåa och Ungern på tredje plats. 2018 hade tävlingen växt till 11 lag. Skörden var dålig, men Kroatien försvarade sin första plats, Montenegro lyckades klättra rejält och knipa andra platsen och nykomlingarna Slovenien jobbade sig hela vägen upp till en tredje plats. Sverige deltog med ett lag och kom femma. Frågan inför 2019 var om Kroatien skulle lyckas hålla ställningarna även en tredje gång, om Montenegro skulle fortsätta klättra och om Sverige skulle få ihop ett lag överhuvudtaget.

Laget från Kroatien

I år dignar träden av oliver, sommaren var god och skörden riklig. Värdlandet bytte ut sitt vinnande lag mot ett VIP-lag bestående av Kroatiens största bloggare Danijela Dvornik, tv-journalisten Franka Jović, Dalmatiens Borgmästare Blaženko Boban och handbollsproffset Petar Metličić. De gjorde vad de kunde, men lyckades inte riktigt så bra som sina företrädare. Sverige lyckades tyvärr inte få ihop de fyra personer som krävs för ett lag och var inte med i leken i år.

Av årets 13 lag blev det Montenegro som efter en riktigt varm dag, till slut gick segrande ur plockningen. Med hela fem nya länder och många nya lagmedlemmar i de gamla blev det en uppsluppen dag med många skratt och väldigt mycket sol. Man har behållit konceptet från förra året med en manuell plockning på 45 minuter och en kort kunskapsquiz. Sammanlagt plockades 800 kg oliver, vilket är ett rekord. Oliverna plockas i en lund som ägs av kyrkan St Joseph och med en utsikt över hela Postira. Det blir alltså både välgörenhet för kyrkan och publicitet för Postira, Brac och Kroatien.

Vm i Olivplockning handlar inte om prestige eller om att vinna, det handlar om att visa upp Brac, föra arvet vidare, att träffa nya vänner från andra länder och att ha en rolig helg tillsammans. Och roligt är det! De nya deltagarna från Polen visade hur man festar och har kul tillsammans och laget från England visade hur man skrattar högst och har roligast trots att man kommer sist. Bägge lovar att komma tillbaka nästa år igen, då är det revansch! Lite prestige kanske det finns trots allt…

Resultat World Championship in Olivepicking 2019 (2018 inom parentes)

• Montenegro – 77,6 km (56,6)
• Bosnien & Hercegovina – 57,6 km (46,8)
• Sydafrika – 56 km (nya)
• Slovenien – 53,4 km (51,6)
• Slovakien – 53 km (nya)
• Kroatien – 50,4 km (67,0)
• Polen – 43,8 km (nya)
• USA – 41,8 km (44,0)
• Tyskland – 40 km (nya)
• Belgien – 37,6 km vann quiz (nya)
• Frankrike – 32,8 km (38,2)
• England – 22,6 km  (36,8)

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

 

Visited 20 times, 1 visit(s) today