Vinter i P1 – 2022

skriv ut

Det första Vinterprogrammet sändes 1969. Programmet hette då ”På Vintergatan” och sändes fram till 1974. Det återuppstod två gånger på 1990-talet och hade nypremiär 2008. I samband med nypremiären gjordes en nyinspelning av den ursprungliga signaturen med Sveriges Radios Symfoniorkester.

I år hör vi några av sommarens mest omtyckta värdar. Marika Carlsson inleder på juldagen med att bekänna ett beroende och kompositören Georg Riedel avslutar på nyårsdagen med att hylla sina musikaliska förebilder.

– Årets Vintervärdar har alla ett uppskattat Sommarprogram i bagaget och de vet hur man berättar en historia. Vi får åtta berättelser av olika slag som roar och berör – perfekta att lyssna till under jul- och nyårshelgen, säger Bibi Rödöö, programchef för Sommar & Vinter i P1.

Mathistorikern Richard Tellström berättar om julbordsgeneralernas makt, författaren Malin Persson Giolito om svårigheten att avge nyårslöften, bloggaren Clara Lidström om konsten att vila som vuxen, programledaren Jenny Strömstedt om att hitta humorn i en tråkig resa. Och journalisten Patrik Lundberg tar med lyssnarna i sökandet efter sin biologiska mamma.

Skådespelaren Olof Wretling återkommer som Vinterpratare för tionde gången. I år är rubriken på hans program ”Indiana Jones & jakten på blodsockret”.

– Jag ska berätta om när min son drabbades av diabetes typ 1, om föräldraskapets hjärta och oro och om likheterna mellan en diabetespappa och Indiana Jones, säger Olof Wretling.

Vinter i P1 – här är hela listan:

25/12: Marika Carlsson, komiker, författare

26/12: Richard Tellström, måltidsforskare, författare

27/12: Malin Persson Giolito, författare, kolumnist, jurist

28/12: Olof Wretling, skådespelare, regissör, komiker

29/12: Patrik Lundberg, journalist, författare

30/12: Clara Lidström, bloggare, poddare, författare

31/12: Jenny Strömstedt, programledare, journalist

1/1: Georg Riedel, musiker, kompositör

Vinter i P1 sänds kl. 13.00 och 22.05. Poddversioner av samtliga program släpps 25/12 kl. 07.00.

Text och bild – Sveriges Radio/Mattias Ahlm