Du i Fokus
Upplevelser

Vi hoppas att Tomten och Bocken rider varje jul!

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Vad blir resultatet om man tussar ihop Per Andersson och Måns Zelmerlöv, ger dem en scen och fria händer? Jo, det blir en osannolikt härlig kombination av humor och musik. Dessutom lyckas de med konststycket att få in både jul, kaos, opera och nätdejting – fast live.

Per Andersson och Måns Zelmerlöv sattes ihop som par i en tv-show för några år sedan och har sedan dess haft idé om att göra en show tillsammans. Faktum är att det faktiskt blev en show, Tomten och Bocken, som de tyvärr fick avbryta pga pandemin. Därför heter årets show “Tomten och Bocken rider igen”, för nu är kostymerna från förra gången avdammade och numren uppdaterade. Nu gör man ett nytt försök och hoppas det inte kommer något i vägen. Än så länge har det gått bra, de är mitt i turnén med bara en handfull föreställningar kvar.

Man kan nog likna showen med ett slags organiserat kaos, där Måns står för det lite mer stabila och Per är lite mindre stabil. Stabil kanske är fel ord överhuvudtaget när det gäller Per, det mesta blir liksom kaos runt honom. Ibland undrar man om det han gör verkligen står i manus…

Showen börjar mäktigt med orkestern som kommer in i ett slags luciatåg, med mörka kåpor och kungakronor. De sätter sig på plats och sedan varvas musik med humor i nästan två timmar. Nu kan man ju tro att det är bara Måns som sjunger och att Per hakar på lite här och där, men så är det inte alls. Bägge sjunger och bägge gör det väldigt bra. När de i slutet sjunger vartannat ord, är det till och med svårt att höra vem som sjunger vad. Deras röster är inte alls långt ifrån varandra faktiskt.

Bägge sjunger alltså otroligt bra och sångnumren är fantastiska från båda. Men när det flippar ur är det ändå mest Per som står för fiolerna, även om Måns har ett par höjdpunkter han med. Bland annat med en slags hjälm på huvudet och en massa rör som sticker ut från, det är svårt att förklara, det måste ses. Det är lättare att förklara när Måns ska hjälpa Per med nätdejting, fast i verkligheten, genom att skicka ut Per i publiken och sedan ge honom goda råd vart efter. Det går sådär kan man väl säga.

Hela kvällen är fantastisk, men där finns några höjdpunkter. En är när Måns härmar Peter Jöback och Per gör sin version av Robert Wells. Det är imponerande likt Jöback och Wells har aldrig varit långhårigare. En annan är när Måns ska framför den fina julsången Little Drummer Boy och Per ska hjälpa till lite och sabbar precis allt. De håller sig precis innanför gränsen till tramsigt, istället blir det så otroligt roligt.

Kvällen går fort. Showen har ett galet tempo, men det känns ändå inte hysterisk eller stressande – allt är bara så bra och så roligt. Per och Måns är en perfekt match. Den som från början tussade ihop dem borde få medalj. Vi ser gärna att Tomten och Bocken rider varje jul och kanske även lite året om.

Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – Annika Berglund

Visited 75 times, 1 visit(s) today