Du i Fokus
Upplevelser

Världens största Zorn-utställning visas på Antikmässan

skriv ut
Även i år bjuder Antikmässan på en konsthändelse av rang. Efter förra årets Salvador Dalì-utställning presenteras i år ­den sannolikt största och mest kompletta utställningen av Anders Zorns grafik till dags dato. Runt 200 av Zorns totalt 289 grafiska blad visas upp, bland dem många rariteter.

I år är det 100 år sedan Anders Zorn (1860-1920) dog, vilket Antikmässan uppmärksammar genom att arrangera den hittills mest kompletta utställningen av Zorn etsningar. Etsningarna kommer till största delen från den norske Zorn-samlaren Frode Henriksens samlingar, därav namnet ”Frode B Henriksen Collection”. Men den har kompletterats med ett fåtal sällsynta grafiska blad från Zornmuseet i Mora.

– Det är verkligen unikt och en stor ära för oss att kunna erbjuda våra besökare en utställning som denna med en av Sveriges största konstnärer genom tiderna, säger Göran Ekberg, Antikmässans projektchef.

– Anders Zorn kom ju från urfattiga förhållanden i Mora-trakten, uppväxt utan pappa, men kom ändå in på Konstakademien i Stockholm och så småningom även in i de fina salongerna. Han var ett socialt geni som umgicks lika bra med såväl bönder som societet. Zorn reste väldigt mycket, bland annat till Spanien, England och USA, och avbildade kungligheter, presidenter och finansmän. Men framför allt så var han ju en fantastisk konstnär! berättar Johan W Hauffman, utställningsansvarig på Mollbrinks Konst i Uppsala.

Vad gör Zorn unik som konstnär?
­– Om man tittar på hans akvarellmåleri, exempelvis hur han målar vatten, finns det ingen som mäter sig med honom. Många förknippar ju Zorn med nakna kullor, men det är en väldigt liten del av hans produktion, det han är mest känd för är ju porträtten som var det han tjänade pengar på och gjorde honom så framgångsrik. Han var otroligt skicklig på att skildra ansiktsuttryck och ljussättning.

Vilken är din personliga favorit?
– ”Kusinerna” från 1883, som även pryder utställningskatalogens framsida, är ett fantastiskt motiv med två spanska flickor som betraktar oss lite sensuellt bakom solfjädern. Jag skulle gärna äga den själv, men det är en extremt ovanlig etsning.

Utställningen, som äger rum i Stockholmsmässans entréhall 13-16 februari, är ett samarbete med Mollbrinks konsthandel och den norske Zorn-samlaren Frode Henriksen.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 18 times, 1 visit(s) today