Du i Fokus
Upplevelser

True Crime – utställning på Spritmuseum

skriv ut

I utställningen True Crime ges en unik möjlighet att följa med genom historien om Sveriges förbudstid, med utgångspunkt från ett av populärkulturens just nu största ämnen, True Crime. Berättelser, foton och artefakter visar hur dåtidens största smugglare, hembrännare, tricksters och spritmarodörer tog lagen i egna händer och använde sin kreativitet för att runda de hårda spritreglerna.

För en tid sedan öppnade Spritmuseums utställning True Crime, som handlar om Sverige på 1920- och 1930-talet. En period då lönnbränning, smuggling och langning av sprit sågs som några av de största samhällsproblemen. Genomgripande restriktioner från statens sida gjorde det svårare att komma över det samhällshotande brännvinet, men öppnade samtidigt upp för en illegal marknad där svartspriten sköljde in över landet i sådan omfattning att Östersjön kom att kallas ”The Vodka Sea”. För ju fler restriktioner, desto mer laddad och åtråvärd blev spriten. Utställningen tar oss med genom mörka hamnar och smala gränder, skumma läkarmottagningar, och illegala nattklubbar, där besökaren får möta våghalsiga smugglare, förslagna langare, listiga lönnbrännare och trixiga festarrangörer.

”Det här är en oerhört viktig del av vår historia och inte minst den svenska dryckeskulturen, som ju onekligen formades starkt under 1920- och 1930-talet”, säger Spritmuseums intendent, Eva Lenneman. ”Det är en ambitiös satsning där vi lagt hundratals timmar på att hitta de allra mest färgstarka berättelserna från den här tiden”.

Utställningen True Crime, som är planerad att pågå minst ett år, är producerad i samarbete med illustratören och författaren Jakob Nilsson (bl a aktuell med serieboken Revolver-Harry) och scenografen Lehna Edwall.

”True Crime lyfter fram olika brottsfall och brottslingar, som till exempel lönnbrännaren Stor-Kevan vars dundercentral exploderade på Västerlånggatan, eller storsmugglaren Karl Georg Malmberg som installerade en dimmaskin på sitt fartyg för att med dimridåer villa bort tullen”, berättar utställningsproducenten Anna-Karin Svanberg.

”Vi vill med utställningen inte på något vis glorifiera dessa brottslingar utan stanna vid att berätta om deras fascinerande och kreativa tillvägagångssätt som ofta var lika komiska som spännande. Det har varit en lika fascinerande resa i researcharbetet där så mycket från denna tid faktiskt finns bevarat för eftervärlden”, säger museichef Christer Mellstrand.

True Crime visas på Sprimuseum minst tom 24/11 2024Text och bild – Spritmuseum

Visited 26 times, 1 visit(s) today