Du i Fokus
Mat & DryckUpplevelser

Bensinmacken på Strandvägen blev Glashuset

skriv ut
Peter Celsing ritade Kulturhuset på Sergels Torg och är även pappa till Sveriges andra arkitektritade bensinmack. Bensinmacken placerades på Strandvägen vid kajplats 18 redan 1955, där har Christos Neo med försiktig hand renoverat och byggt upp årets inneställe. Glashuset hade nyligen invigning med bla Björn Borg, Börje Salming och Doktor Alban som gäster.

Glashuset är numera en restaurang med två rejält tilltagna uteplatser, en på vardera sida om huset. Varje liten detalj är noga planerad och genomtänkt. Utsidan är inklädd i mängder med blommor och lampor och det är varmt och inbjudande. Detta är tänkt att vara en plats för alla, både turister, “Svenssons” och folket från Stureplan. Christos vision har varit att bygga upp en trädgård mitt i stan och det har han verkligen lyckats med. I rättvisans namn ska vi även nämna hans partners Sussi Leuhusen och Torzan Torssell också. De är en stor del i att Christos kunna ro hela projektet i land.

Christos Neo är sedan tidigare en välbekant profil i Stockholms nöjesvärld sedan flera decennier tillbaka. Han jobbade sig snabbt uppåt efter att ha börjat som hovmästare på diskoteket Alexandra’s och har sedan dess drivit flera krogar och restauranger, nu senast café Mocco på Östermalm. Christos är även eventplanerare och har vid sidan om restaurangerna även haft kändisgolftävlingen Christos Masters under 10 år. Han är alltså välkänd i det svenska nöjeslivet och det märktes tydligt på invigningen här om veckan. Med profiler som Björn Borg, Börje Salming och Alban Nwapa som gäster blev det en tillställning utöver det vanliga.

Tanken är att Glashuset ska ha öppet året om, och visa upp Stockholm från sin bästa sida oavsett årstid. På menyn finns något för alla oavsett om man vill ha något litet, dela på en rätt eller äta en rejäl portion. Hela menyn andas kvalitén med inspiration från hela världen. Färsk fisk och skaldjur kommer alltid att finnas på menyn och nu på sommaren även biodynamiska grönsaker, i ett samarbete med både stora gårdar och små odlare.

Här pratar man “Fun Dining” istället för Fine Dining. Tanken är att man med sitt centrala läge ska få alla att känna sig som hemma. Det är vi helt övertygade om att man kommer att lyckas med. Glashuset är välkomnande och hjärtligt, har proffsig personal, ligger superbt vid vattnet och är supermysigt. Här kan man sjunka ner i en bekväm soffa en varm sommarkväll med något gott i glaset och bara låta tiden gå. 

 

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita, Martin Jikita & Cawamedia 

 

Visited 63 times, 1 visit(s) today