Claes Malmberg bjuder på årets snyggaste slutscen

skriv ut
Den rafflande historian om hundraåringen Allan Karlsson har lästs och älskats av många. För första gången sätts den upp som teater och Claes Malmberg spelar alla roller själv. Ett smått omöjligt uppdrag som får högsta betyg!

Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på ett äldreboende där man förbereder firandet av hans hundraårsdag. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret och försvinner in i ett sanslöst spännande äventyr bland stulna pengar, kriminella Mc-gäng, korkade poliser och ett knippe nyfunna vänner. Småtjuven Julius, kioskägaren Benny och den vackra Gunilla med sin elefant.

Många har läst boken och känner till berättelsen, vilket kanske förenklar Malmbergs uppgift en del med samtidigt krånglar till det eftersom folk kan vara rätt noga med detaljer. Att spela alla roller i en pjäs är både modigt och lite galet. Hur han orkar är en gåta. Det handlar om ett 20-tal olika karaktärer som han ska hoppa emellan och göra trovärdiga, även polishunden Kicki.

Jonas Jonassons folkkära och fantastiska historia, har ändrats en del när den hamnat i Niklas Holtnes händer, en del har tagits bort och en del har lagts till och det är helt ok. Claes Malmberg återberättar den på ett sätt som den aldrig berättats tidigare och har även lagt in något som verkar som personliga och spontana repliker lite här och där. Mitt i olika scener stannar han liksom upp och går utanför sin karaktär genom att berätta om arbetet inför pjäsen och sina egna funderingar. Något som ger föreställningen ännu mera hjärta.

Claes Malmberg spelar alltså inte bara Allan, utan även Stalin, Oppenheimer, Churchill, Truman, Mc-ledaren Hinken, elefanten Sonja och polishunden Kicki. Den sistnämnde nämns inte i boken men är viktig i teaterföreställningen. Med minimal men smart rekvisita och Malmbergs skicklighet blir alla karaktärer tydliga och publiken älskar det!

Claes Malmberg har i intervjuer sagt att det är ett drömprojekt men att det också är hans karriärs största utmaning. Han ror hem utmaningen med högsta betyg, detta kan vara det bästa han gjort på en scen hittills. Helt brilliant!

Claes Malmberg bjuder dessutom på årets snyggaste slutscen, men det får bara den som är på plats se. Scenen går inte att kopiera till några andra städer eller lokaler, den är exklusiv för Tjolöholms gäster.

 

”Hundraåringen”  spelas fredagar, lördagar och söndagar, i Magasinet på Tjolöholm, fram till den 7 augusti 2022 – sedan går den ut på turné.

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – Presmaterial – Werecki PR