Du i Fokus
BöckerTeaterUpplevelser

Sanna Bråding bakom rubrikerna

skriv ut
Igår hade Sanna Brådings föreställning “För mycket av allt” premiär och därmed turnéstart. Under 100 minuter berättar Sanna om sitt liv bakom rubrikerna. Ett liv som bjudit på lite för mycket av allt.

Uppväxten kantades av trilskande höfter, skelande ögon, monstruösa tandställningar och mängder av läkare som varken visste ut eller in. Sanna tog kontrollen över det enda hon kunde och utvecklade en anorexi så svår att hon inte ens vid 21-års ålder hade fått mens och man då varnade henne för att hon skulle stanna i växten och inte kunna bli gravid. Droger, sexmissbruk och kollapser var vardagsmat och till slut nådde hon botten. När polisen ringde på dörren var det en lättnad.

Sanna Bråding blev Sanna med hela svenska folket som 14-åring när hon fick rollen som Tanja i Tre Kronor. Efter andra avsnittet kunde hon inte längre röra sig fritt på stan, familjen fick byta telefonnummer, stalkers stod utanför hennes hem och hon fick säckvis med beundrarpost. Sanna var noga med att inte förändras och fortsatte att vara den “duktiga flickan” trots att vännerna förändrades och svek henne. Hela livet förändrades, jobben haglade och livet gick i 180.

Dagen då polisen ringde på dörren hade hon nått botten, tappat kontrollen och ville bara få stopp på karusellen. Varje kväll när hon sedan låstes in i sin cell i fängelset andades hos ut och kände sig trygg. Hon trivdes där och kunde långsamt komma tillbaka igen. Dagen hon sedan släpptes hade inte bara Sanna förändrats utan även “plitarna”, som erkände att de hade haft förutfattade meningar om henne när hon kom dit. Precis som många av oss andra också haft och fortfarande har.

Föreställningen bygger på boken “För mycket av allt” som kom ut hösten 2016. Sanna berättar öppet och naket om anorexi, missbruk, våldtäkter och aborter och hur det är att aldrig passa in eller känna sej som en i gänget. Inte förrän hon träffade barnens pappa och hans familj kände hon en tillhörighet och en acceptans. Hon blev en vit kongolesiska med sina färgglada kläder och annorlunda frisyrer.

Föreställningen berör och hon belyser många viktiga ämnen som det oftast inte talas öppet om. En viktig föreställning kanske särskilt för unga vuxna och “duktiga flickor”. Att ha allt och sedan förlora det för att sedan återigen komma tillbaka är starkt! Sanna är stark! Igår på premiären visade hon det och hon fick stående ovationer. Igår fick hon den bekräftelse hon alltid sökt, igår fick hon den total acceptansen och visade att det är på scen hon hör hemma. Igår var det nog många som stoppade undan sina förutfattade meningar.

Den färgglada Sanna lämnar ingen oberörd, så läs boken och se föreställningen. Se den riktiga Sanna, bakom de rubriker som vi alla sett.

 

Här är några av premiärgästerna:

 

Turnéplan våren 2017:
16/3 Stockholm, Rival PREMIÄR!
17/3 Gävle, Gävle Teater
18/3 Västerås, Västerås Konserthus
20/3 Varberg, Varbergs Teater
22/3 Lund, Lund Teater
23/3 Vara, Vara Konserthus
24/3 Jönköping, Jönköpings Teater
27/3 Malmö, Palladium
28/3 Göteborg, Stora Teatern
30/3 Kristianstad, Kristianstad Teater
01/4 Ystad, Ystad Teater
02/4 Kalmar, Kalmarsalen
09/4 Uppsala, Uppsala Konsert och Kongress

 

Text och bild – Martin Jikita och Marlene Rindå Jikita

Visited 18 times, 1 visit(s) today