Du i Fokus
Böcker

Ljudbokspriset 2017

skriv ut
Varje år delar Storytel ut Stora Ljudbokspriset, här om veckan var det dags igen! Men pompa, ståt, mingel och god mat var stämningen på topp inne på anrika Vasateatern. Detta är höjdpunkten för alla dem som suttit i timmar och läst in mängder med böcker för oss andra att njuta av.

Ljudbokspriset delas ut i fem kategorier: barn, ungdom, spänning, skönlitteratur samt Storytelpriset, som ges till en person eller organisation som på ett framträdande sätt bidragit till ljudbokens och branschens utveckling.

Juryns uppgift har varit att välja vilken av de nominerade titlarna som ger den bästa ljudboksupplevelsen, alltså kombinationen berättelse och inläsning. Priset, som består av ett diplom och en statyett av formgivaren Ludvig Löfgren, tilldelas både författare och inläsare i varje kategori.

 

Årets vinnare och jurygruppernas motiveringar

 

Barn:  Warriors – ut i det vilda av Erin Hunter, inläst av Mattias Linderoth

Med omsorgsfulla gestaltningar och målande miljöbeskrivningar växer en spännande saga fram som både överraskar och drabbar en. En berättelse som med små medel och ett lågt perspektiv skildrar och levandegör allvaret i naturen. Återberättad med en röst, eller ska jag säga rost, som med väl avvägd inlevelse och små nyanser lyckas personifiera och färgsätta dess karaktärer.

 

Ungdom: Pojkarna av Jessica Schiefauer, inläst av Jessica Schiefauer

Vinnaren av årets stora Ljudbokspris kategori ungdom går till en bok där författaren tar oss lyssnare med på en vandring i en unik miljö olik något annat. Med ett fängslande språk får vi följa med till en värld inbäddad i ett drömlikt skimmer men med en mörk bottenklang. Författaren har lyckats att skriva en hybrid mellan fantasy och reality. Där de unga karaktärerna går emot samhällets konventioner och låter oss lyssnare reflektera över steroetypa och könsspecifika förhållningssätt.

Inläsningen känns trovärdig för oss lyssnare – med en för örat behaglig rytm – kanske beroende på att det är författaren själv som är inläsaren.

 

Spänning: Midnattsflickor av Jonas Moström, inläst av Marie Richardson

Med en story som sätter klorna i läsaren från första sidan, ett tema som bottnar i samtiden och ett språk lika välnyanserat som framåtlutat bjuder ljudboken på hisnande spänning i en klass för sig.

Inläsaren lyckas därtill göra en perfekt avvägning mellan dramatisering och avslappnat berättande och adderar dessutom sin personliga prägel, vilket höjer upplevelsen till ytterligare en dimension

 

Skönlitteratur: Maskeradstaden av Maria Monciu, inläst av Alexander Salzberger

Årets vinnare i den skönlitterära kategorin är en ruggigt beroendeframkallande berättelse om kärlek och rasism, om lögner och upprättelse, om att stå mitt emellan två världar och inte höra hemma någonstans. En hoppfull och akut aktuell klasskildring där såväl spänning som trovärdighet förstärks av den enastående tonsäkra inläsarens förmåga att levandegöra varenda detalj. Vi fem suedis i juryn var fett eniga: det går inte att sluta lyssna.

 

Storytelpriset:

Delas ut till Anton Klepke, redaktör på Bonnier Carlsen, för arbetet med Det flygande tältet, skriven av Rania Issa och illustererad av Sawsan Nourallah. Boken har getts ut i samarbete med “Books for Syria”, ett UNESCO-finnasierat projekt som distribuerar böcker till barn som befinner sig på flykt. Det flygande tältet ges ut både med svensk och arabisk text, vilket gör att den kan läsas och användas i många olika sammanhang.

Motivering:

Anton Klepke tilldelas priset för att ha uppmärksammat och förmedlat en berättelse som landar rakt i våra hjärtan och som ropar efter att bli hörd. I vår tid är berättelsen om Kinanah, Basheer och deras magiska tänkande och storslagna drömmar, trots flyktinglägrets begränsande ramar, ett hoppfullt äventyr för alla barn som växer upp under dessa svåra omständigheter, och en spegel mot världen för alla barn som lever under tryggare omständigheter.

 

Text – Storytel, bild – Wonderland.event PR

Visited 12 times, 1 visit(s) today