Du i Fokus
MusikUpplevelser

Rickard Söderberg berör och upprör

skriv ut
Rickard Söderberg har under de senaste åren blivit en folkkär artist och debattör. Han tar varje tillfälle i akt för att upplysa om de frågor som ligger honom närmast hjärtat. Rickard är inte som andra och gör heller inte som andra. När han ska ut på turné väljer han att lägga premiären i världsmetropolen Tumba i Botkyrka istället för något “coolt” ställe i huvudstaden som alla andra.

“När jag vadar mej genom homofob dynga låtsas jag ibland att jag är superhjälten Gaytenor. Hans superkraft är sång, och hans hemliga vapen snällhet. Så nu sätter jag på mej hans fladdrande cape och drar på turné” säger Rickard Söderberg.

Föreställningen som nu är på turné är högst personlig. Vi får höra honom berätta om sin uppväxt, kvinnorna i hans liv, kärleken till maken Anders och mycket annat. Allt varvas med musik från både förr och nu, en del nyskrivet just för detta tillfälle. Tillsammans med musikerna Johan Reis och Hanna Remle blir det en trivsam och upplysande kväll där man förfasas över vad Rickard utsatts för under åren men även gläds över hur mycket han faktiskt åstadkommit både för sig själv och andra.

Han fick rådet av både vänner och bekanta att inte vara så “bögig” när han nu skulle sätta upp en alldeles egen förställning. Man kan väl säga att han inte alls följde det rådet särskilt bra. Å andra sidan, vad är det att vara bögig? Är det typiskt bögigt att vara operasångare med långt hår, nitar och kajal? Inte vet vi, men vi vet att det Rickard Söderberg gör är enormt viktigt! Att han gör skillnad för väldigt många.

Rickard kramar ihjäl nättrollen samtidigt som vi får höra om situationer som samma nättroll utsatt honom för under åren. Situationer som väldigt få hade orkat ta sig igenom, men som många tvingas uppleva varje dag.  Han berättar om avföring i cykelkorgen, brevhot och mycket annat. För Rickard och många andra är detta vardag, för oss andra låter det helt galet. Berättelserna ackompanjeras av filmsekvenser och musik och blir en helhet som berör hela den fullsatta aulan som vi befinner oss i. Tumba och Botkyrka har gått man ur huse, det är slutsålt sedan länge och alla är berörda av hans berättelser. Detta är något man måste se, särskilt om man gillar Rickard Söderberg sedan tidigare.

Föreställningen är ute på turné under våren, 4o olika platser ska besökas, vi tror att det blir fler vart efter. För detta är viktigt! Rickard har en förmåga att berätta så att alla förstår, han både berör och upprör, på ett sätt som bara han kan. Rickard Söderberg är Gaytenor, en riktig superhjälte!

 

Text och bild -. Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

Visited 7 times, 1 visit(s) today