Du i Fokus
Mode & SkönhetUpplevelser

Downton – I nöd och lust

skriv ut

Tjolöholms Slotts succéutställning Dräkter från Downton följs 2018 upp av ett nytt urval eleganta originalkläder från Downton Abbey, kompletterat med brudklänningar inspirerade från TV-serien. I  utställningen “Downton – I nöd och lust” ges nya perspektiv på kulturhistorien runt kärlek, bröllop och äktenskap för herrskap och tjänstefolk i början av 1900-talet.

”Våra besökare och vi får inte nog av Downton Abbey”, säger slottets kulturchef Karin Kvicklund. ”Tiden då Tjolöholms Slott var i bruk som ett hem sammanfaller med tiden då TV-serien utspelar sig, så kostymerna gifter sig med slottets inredning på ett fascinerande sätt. Det ger tillfälle att berätta slottets egen historia ur nytt perspektiv”.

Utställningen “Downton – I nöd och lust” har tagits fram i samarbete med Tillskärarakademin i Göteborg och Hallwylska museet och visas på Tjolöholms Slott 3 februari-30 december 2018. Ett nytt urval dräkter kommer att presenteras och besökaren tas med på en relationsresa hundra år tillbaks i tiden. Besökaren får uppleva såväl komfortabla salonger som den enklare miljön bakom dörren till tjänstefolkstrappan. Den brittisk-halländska slottsmiljön utgör fonden till välskräddade originalplagg från TV-serien.

Kärleken drabbade både herrskap och tjänstefolk, men vem gifte man sig med, varför och hur? En viktig uppgift för dåtidens socitetsfamiljer var att ordna lämpliga partier åt sina barn och rollerna inom äktenskapet präglades av tydliga förväntningar. Giftermål var en familjeangelägenhet som angick långt fler än de unga tu, såväl på Downton Abbey som på Tjolöholms Slott. För både herrskap och tjänstefolk var en stabil ekonomi förutsättningen för att knyta hymnens band.

Synen på kärlek, äktenskap och relationer har ändrats på hundra år medan intresset för brudklänningar och bröllopstraditioner är lika starkt nu som då. I samarbete med Tillskärarakademien i Göteborg har Tjolöholms Slott låtit sy upp två brudklänningar inspirerade av Lady Marys och Lady Ediths brudklädslar, för att ge upplevelsen av ett societetsbröllop på ett lantgods vid förra seklets början.

Besökaren kommer att mötas av kläder som burits av flera av seriens kärlekspar, så som Lord och Lady Grantham, Carson och Mrs Hughes, Mr Bates och Anna med flera.

Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap. Läs mer på tjoloholm.se

 

Text och bild – Tjolöholm

Visited 11 times, 1 visit(s) today