Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Petra Mede – Ofrivillig diva och superproffs!

skriv ut

Vi har sett henne som komiker, skådespelare och programledare på flera olika språk för Eurovision Song Contest 2013 med 205 miljoner tittare. Nu har du återigen chansen att se hennes föreställning Den Ofrivilliga Divan!

Med humor, mod, kaxighet, värme, charm och total prestigelöshet har Petra bland annat lett Sveriges största tv-produktion och tittarsuccé Melodifestivalen. Man måste nog vara både modig och kaxig för att leda så stora produktioner som både Melodifestivalen och Eurovision är och det var många som hyllade hennes insatser. Bland annat så skrev brittiska The Guardian: “Även om Danmark vann enkelt i slutet, så är kvällens riktiga vinnare showens värd, svenska komikern Petra Mede”.

Petra Mede – den före detta dansaren som dök upp från ingenstans, gjorde succé som komiker, och plötsligt befann sig i en värld av galor, festivaler och TV-sändningar. Många avgudar henne, andra ogillar hennes kompromisslösa framtoning. Helt klart är att alla har en åsikt om denna partydrottning från Partille. Att leda Eurovision är en stor sak med många medverkande, nu ska står Petra stå ensam på en scen i 90 minuter och i ett försök att bringa klarhet i tillvaron.

Den Ofrivilliga Divan är en rapp föreställning med grubblerier, bryderier och en del sång. Hon leder publiken genom föreställningen med förutbestämda ämnen som hon pratar kring och förklarar på sitt finurliga sätt. Vi får bland annat träffa Anita Ekberg och Prinsessan Birgitta i Petras alldeles egna version…

Det är en rolig föreställning, men Petra kommer mest till sin rätt när hon är allvarlig och berättar om sin uppväxt. Att vara ett barn med allvarliga existentiella livsfunderingar och leva med ångest under större delen av sitt liv är inget man berättar om på en kafferast. Men Petra lyckas få oss att förstå mycket om hennes person på bara några minuter genom att berätta om sina grubblerier om livet och hur hennes familj stöttat och funnits där för henne hela tiden. Det finns mycket allvar bakom hennes leende.

Nu åker Den Ofrivilliga Divan ut på turné med början i Vara den 5 mars. Sedan radar städerna upp sig innan alltsammans avslutas med extrainsatta föreställningar den 17 och 18 maj på Maxiteatern i Stockholm. Gillar ni henne ska ni absolut se förställningen, gillar ni henne inte ska ni också göra det – för ni kommer att ändra er! Petra är ett fullblodsproffs på scen. Hon tappar inte tråden oavsett om tekniken trasslar, kläderna går sönder eller manuskorten ligger i fel ordning. Ett proffs bara fortsätter och det är just vad Petra Mede gör!

Hon må kalla sig själv för diva, en otroligt proffsig diva vill vi påstå! Missa inte föreställningen!

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Mats Håkansson

Visited 19 times, 1 visit(s) today