Du i Fokus
Resor

10 överraskande platser i Estland

skriv ut
I Estland finns några riktiga överraskningar i form av både naturliga och konstgjorda underverk. Här är några av de största, högsta, äldsta och bäst bevarade lokala sevärdheterna inklusive fina exempel på arkitektur genom tiderna.

Flest spa per capita

Den estniska ön Saaremaa (Ösel) har fått smeknamnet “Spaaremaa” för det stora antalet hälsoinrättningar som finns där. Med bara 14.000 invånare, har öns största stad Kuressaare kapacitet att ta emot upp till 1200 spa-gäster, vilket gör den till en av de mest spa-täta platserna i världen.

En ytterst ovanlig stadion

Inte många sportarenor kan ståta med att ha ett världsberömt träd som växer mitt på arenan, men så är det på Orissaare Stadium nära Kuressaare. Under byggandet av arenan, kunde ingenting rubba den gigantiska eken som stod i vägen, så stadion byggdes helt enkelt runt omkring denna. Numera har eken blivit en älskad “extra spelare” i fotbollsmatcher och till och med kallats årets Europeiska träd för år 2015.

Orissaare stadion (Bild: Magnus Heinmets)

 

Den högsta tallen

Den högsta tallen i världen finns i Põlva län i södra Estland. Den mäter 46,6 meter I höjd och är uppskattningsvis 214 år gammal. Precis bredvid detta massiva träd växer världens högsta gran som når höjden 48,6 meter och den mogna åldern av 202 år. Ett annat anmärkningsvärt träd är landets mest omfångsrika ek, kallad Tamme-Lauri (Lauri ek), som är 17 meter hög och med stammens omkrets av 8 meter. Tamme-Lauri sägs vara så gammal som från år 1326.

Estlands största fästning

Hermansborgen i Narva vid Estlands östra gräns grundades på 1200-talet som ett fäste för att försvara området vilket styrdes av danskarna. Det har därefter styrts av olika makthavare genom tiderna. Hermann Slott har utsikt över Narva floden, mittemot Ivangorod fästningen på den ryska sidan.

Social klassicisim (Foto: Tony Bowden Flickr)
Bäst bevarad Stalinistisk arkitektur

Staden Sillamäe på Estlands nordöstra kust var platsen för uranutvinning på 1940- och 1950-talen och då byggdes det också mycket i stalinistisk byggnadsstil. Det centrala torget, boulevarden, trappan och administrationsbyggnader följer strikt periodens symmetriska estetik. Arkitekturintresserade kan få en smak av en svunnen tid i Sillamäe.

Tartus lutande konstmuseum

Tartu konstmuseum är Estlands mest lutande byggnad som lutar i en vinkel på 5,8 grader, vilket gör att den lutar mer än Italiens lutande torn i Pisa. Anledningen är den sumpiga grund som museet och största delen av Tartus Gamla Stad är uppfört på: floden Emajõgis strandbäd.

Utsmyckad badort (Foto: Visit Estonia)
Bästa utsmyckade träarkitekturen

Man skulle kunna säga att den mest utsmyckade byggnaden i Estland är Kursalen i staden Haapsalu, som byggdes i slutet av 1800-talet i kuststaden. Utsmyckad träarkitektur anknyter till dekorativa trädekorationer som påminner om fina spetsmönster. Stilen var särskilt populär i Ryssland. Kursalen och musikpaviljongens byggnader besöktes regelbundet av den ryska kejsarens hov och aristokratin i S:t Petersburg.

Bäst bevarade medeltidsborg

Kuressaare Slott på Saaremaa-ön (Ösel) är det bäst bevarade i Estland och de baltiska staterna. Det började byggas på 1200-talet och avslutades år 1380. Idag kan besökare ströva runt på området och utforska öns största museum, som spänner över århundraden av historia.

Nordeuropas äldsta fyr

Kõpu fyr på ön Dagö är den äldsta fyren i norra Europa och en av de äldsta i världen. Ett landmärke behövdes under Hansaperioden för att vägleda fartyg på Östersjön mot Tallinn, så byggandet av fyren påbörjades 1504 och fortsatte genom 1500 och 1600-talen. Kõpu fyr, byggd av sex ton sten, står fortfarande stark och erbjuder besökarna en svepande utsikt över havet från sin utsiktsplattform.

Kõpu på ön Hiiumaa (Dagö) (Bild: Jarek Jõepera)
Mest magiska herrgård

Kirna Herrgård i centrala Estland sägs ha byggts på ett elektromagnetiskt fält, som avger helande vibrationer i alla levande varelser runt det, inklusive växter och människor. Kirna Herrgård är en av fem sådana platser i världen. Det enda sättet att veta om detta är sant är att du själv gör ett besök!

 

Text och bild – Visit Estoina

 

Visited 59 times, 1 visit(s) today