Du i Fokus
Upplevelser

Överraskningar på Sailors julbord

skriv ut

Sill, Janssons och skinka är traditionella ingredienserna på ett klassiskt svenskt julbord. Vad skulle kunna överraska egentligen? Kan man över huvud taget bli överraskad när det kommer till julbord? Vi har testat nio stycken julbord i år och konstaterar att det går att bli överraskad även som luttrade julbordstestare. Restaurang Sailor i Femöres Fiskehamn lyckades!

Längst ut i Oxelösund, i Femöres Fiskehamn ligger den lilla restaurangen Sailor. En trivsam restaurang, alldeles i anslutning till hamnen och ställplatsen. Mats Lindqvist har nyligen tagit över som ägare, men driver verksamheten ungefär som innan ägarbytet. Restaurangen serverar fortfarande luncher och just nu även julbord. Men förändringar är på gång, bland annat en renovering av restaurangen.

Den här veckan serveras sista julborden för säsongen och vi passar på att testa när vi ändå är i närheten. Vi följer den upplysta gången från parkeringen till restaurangen. Här står mängder med små oljelampor som leder oss rätt, otroligt trivsamt och bra början på kvällen. Matsalsdelen är inte särskilt stor, här får det plats kanske 30 personer. Det är pyntat med julgranskulor på väggarna, adventsljusstakar i fönstren och ljusslingor i taket. Både fint och mysigt.

Maten står uppdukad i det lilla uterummet strax innanför matsalen. Det är ett lagom stort julbord med alla de traditionella rätterna. Här finns drygt en handfull olika sillar, strömming, både gravad, kallrökt och varmrökt lax, syltor och patéer, små fina köttbullar, prinskorv och Janssons. Allt vackert serverat och det mesta är väldigt gott. Men här finns också några överraskningar som vi inte sett på andra julbord, bland annat de lokalt rökta musslorna som blir en av höjdpunkterna. Revbensspjällen, sherrysillen och romsillen samt den kallrökta laxen hör också till favoriterna. Otroligt goda!


Menyn som finns på hemsidan stämmer inte överens med rätterna som serveras när vi är på plats. Där står bland annat att det ska finnas både dopp i grytan, lutfisk och struvor, det såg vi inte något av. Däremot serverades en otroligt smaskig marängsviss, som vi aldrig sett på ett julbord förr. Oavsett meny så var allt vällagat, gott – förutom Janssons som hade en väldigt mörk färg och omeletterna som var gryniga och mer som ostkaka i konsistensen. Allt kalla rätter var dessutom vackert servade i glasskålar och på fina träbrickor, önskvärt vore att även de varma rätterna serverades lika smakfullt.

Vi hade önskat lite mer pynt och julstämning där maten serveras, det fanns ingenting. En girland och ljusslinga i fönstret hade varit fint, en liten gran och kanske några julkulor på väggarna, även här, hade varit pricken över i. Oavsett pynt eller ej, så går man nöjd från julbordet och kommer gärna tillbaka nästa år.

Julbordet kostar fr 345 kr och serveras ons-fre kl 18.00, lör 13.00 & 18.00 till 22 december 2023.Text och bild – Jikitas

Visited 43 times, 1 visit(s) today