Du i Fokus
Upplevelser

Nötknäpparen som du aldrig sett den!

skriv ut
Detta är föreställningen du inte vet att du både vill och borde se. Bakom den tudelade affischen göms en helt magisk värld som du sent kommer att glömma. Detta får du helt enkelt inte missa!

Hundratals miljoner människor trollbands av Fredrik Benke Rydmans mellanakter i Eurovision 2016. Hans förra succé Svansjön sågs av 250 000 personer över hela Europa. Nu är koreografen Fredrik Benke Rydman, tidigare medlem i dansgruppen Bounce, tillbaka med en nytolkning av klassikern Nötknäpparen. En version som ingen sett maken till tidigare.

Det som lockade honom var den fantastiska musiken. Storyn tyckte han var usel, så för att den skulle bli något måste den utvecklas. Det går inte att blunda för situationen i Europa idag, därför valde han att låta Nötknäpparen handla om barn som saknar sina föräldrar.

Den lilla flickan Clara har lämnats ensam att bo på en soptipp medan hennes föräldrar tigger på gatorna i ett främmande rikt land. I Fredrik Rydmans version av den klassiska baletten Nötknäpparen möter Clara en vacker balettprins, smutsiga råttor, smaskiga godisfigurer, en nötknäppare med r’n’b i hörlurarna och en organhandlare på jakt efter ett ungt hjärta att sälja till en sjuk kvinna.

Med breaking, hiphop, balett och visuella effekter till nyskriven musik av bland andra Danny Saucedo och Anna Ternheim blandat med de mest kända partierna från Tjajkovskijs musik dras publiken in i en otrolig saga. Ibland skrämmande lik verkligheten. Allt ledsagat med stor humor av scenarbetaren Jörgen. Det kan ju vara lite svårt att förstå dans och i den här föreställningen har man därför med en slags tolk som förklarar allt som händer på scen.

Rymans Nötknäppare är helt fantastiskt! Dansarna är fantastiska! Alla ingredienser finns där, musik och dans i alla former, kostymer, humor, glädje, sorg och en berättelse som berör. Föreställningen passar alla, särskilt tack vare Jörgens ledsagning. Vi kan lova er 100 minuter av ren njutning!

Nötknäpparen Dansens hus
Bild: Daniel Ohlsson
Nötknäpparen dansens hus
Bild: Ola Kjelbye
Nötknäpparen dansens hus
Bild: Ola Kjelbye

Bild överst: pressmaterial, text – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 12 times, 1 visit(s) today