Du i Fokus
Hem & InredningUpplevelser

“Näver – det beresta materialet” – på Sörmlands museum

skriv ut

Näver har i alla tider varit ett viktigt och användbart material för människan. Det bär på ett kulturarv som nu börjar återupptäckas. Utställningen Näver – det beresta materialet undersöker likheter och olikheter mellan traditionellt och samtida skapande.

Näver är björkens yttersta lager och bär på en mängd olika egenskaper. Det är smidigt och flexibelt, vattenavvisande och röttåligt, arombevarande och närmast underhållsfritt samt motståndskraftigt mot bakterie- och svampangrepp.

Materialet har därför kunnat användas i många olika sammanhang och för olika behov, bland annat för att förvara mat, isolera mot fukt och som skrivmaterial. Fram till 1600-talet var näver en stor nordisk exportprodukt. I dag används näver främst inom slöjden, bland annat till hushållsnära nyttoföremål, och inom byggnadsvård, som fuktspärr i hus och till att täcka tak.

Utställningen Näver – det beresta materialet undersöker likheter och olikheter mellan traditionellt och samtida skapande i näver från främst Sverige, Finland och Ryssland men också från Estland, Ukraina, och Tyskland.

Bror Forslund och Kerstin Sylwan har producerat utställningen. Han är slöjdare som arbetat med näver i omkring 50 år och brinner för att fler ska upptäcka materialet och för att insamlandet av näver ska bli en del av ett mer långsiktigt skogsbruk. Hon är designer som upptäckte nävern 2017 och som vill bredda dess användning.

– Näver är ett material som har både historien och framtiden på sin sida. Kunskapen om materialet förändras ständigt och har ibland varit på väg att glömmas bort. I utställningen visar vi en liten skärva av den mänskliga fantasin, uppfinningsrikedomen och skaparglädjen, säger Kerstin Sylwan.

Utställningen visar både äldre och nutida föremål, skapade i olika tekniker och med en stor bredd vad gäller användningsområden. Besökaren får bland annat se ett näverbrev från 1940, från en tysk underofficer i Norge, och en så kallad getarkont – en ryggsäck gjord av näver som bars av barn som vallade getter i Västerbotten. Från Sörmlands museums samlingar ingår bland annat halvfärdiga snusdosor i näver och verktyg för tillverkning av dosor.

Näver – det beresta materialet visas till och med den 21 januari 2024.


Text och bild – Pressmaterial

Visited 20 times, 1 visit(s) today