Du i Fokus
MusikUpplevelser

Nanne bjöd in till en viktig kväll

skriv ut

Nanne Grönvall är den alltid sprudlande och energiska artisten som vanligtvis bjuder på glittriga klänningar, höga klackar och härliga anekdoter. Så var det inte när hon bjöd in till en unik show på Rival här om veckan. Det blev en kväll om utsatthet och eftertänksamhet där hon berättade sin historia.

“Nanne – Välkommen! Va f-n vill du?” låter ju som titeln på en ganska kul humorshow. Vi var nog många i publiken som inte riktigt visste vad vi skulle få se eller vad som skulle hända. I foajén vimlade det av representanter från olika föreningar och organisationer, bla BRIS, Attention, Maskrosbarn och Suicide Zero. Varför de var där skulle vi snart få veta.

Har man lyssnat på något av Nannes Sommarprogram i P1, så vet man att hon haft en rätt knepig uppväxt med missbrukande föräldrar och en lite annorlunda mormor. Den här kvällen fick vi veta mer, betydligt mer. Nanne berättade om sina föräldrar och sin uppväxt, hur livet blev som vuxen och fram tills idag. Hur hon hjälpte sin mamma att klara vardagen, trots att hon bara var en liten flicka. Hur hon som 8-åring såg sin mormor sälja sprit ur en garderob och sedan bli hotad av hotfulla män. Hennes räddning blev till slut en psykolog som gav henne verktygen att sätta gränser. Detta hjälpte även hennes mamma som var nykter sina 15 sista år och de fick en fin tid tillsammans.

Att hyra hela Rival och berätta sin historia har såklart ett syfte. Allt handlar om barnen. Nanne startade Nanne Network för några år sedan för att lyfta fram både stora och små organisationer. För att ingen unge ska behöva ha det som hon hade det. Det var representanter från organisationer från nätverket som vi såg i foajén. Dessa hade även utrymme i showen att berätta om sin verksamhet. Nannes personliga berättelse varvades med musik och information från organisationerna. Ett otroligt effektivt sätt att få publiken att lyssna, vi satt som ljus allihop och man kunde emellanåt hör en knappnål falla.

Nanne bjöd på en otroligt stark show, som berörde och skakade om oss alla ända in i själen. Vi brukar sätta betyg på scenshower, men det går inte att göra den här gången. Det Nanne har gjort är så annorlunda och viktigt att betyget inte spelar någon roll. Däremot hoppas vi att denna enda föreställning kommer att återuppstå i någon form, för den behövs och kan vara det viktigaste som visats på en scen under 2023. Vi vill ge en stor eloge till alla som ställde upp gratis den här kvällen, artister, pr, personal mfl.


Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – Pressbild och Jikitas

Visited 53 times, 1 visit(s) today