Du i Fokus
MusikUpplevelser

Janne Schaffer har många strängar på sin lyra

skriv ut

Musikälskare i alla ådrar vet vem Janne Schaffer är. Den yngre publiken känner honom som zebran i Electric Bananaband och den äldre publiken förknippar honom med ABBA, Ted Gärdestad och en mängd stora artister både i Sverige och utomlands. Men Janne Schaffer har många strängar på sin lyra, rent bokstavligt.

På Wikipedia kan man läsa: “Jan Erik Tage “Janne” Schaffer, född 24 september 1945 i Stockholm, är en svensk gitarrist och kompositör. Han är en av Sveriges mest ansedda elgitarrister. Han uppträder såväl som solist som gitarrist åt andra artister, både på scen och som studiomusiker. Han förekommer på cirka 5000 inspelningar. Han har under sin karriär hunnit med uppdrag för bland andra ABBA, Toto och Bob Marley samt för en uppsjö av svenska artister, bland andra Björn J:son Lindh och Ted Gärdestad. Dessutom har han haft en solokarriär”. Allt detta stämmer, men det finns mer!

Janne Schaffer ger konserter flera gånger i veckan och i dagarna har han tillsammans med Lasse Åberg haft 25-årsjubileum av sin luciakonsert Julstämning och även delat ut årets J:son Stipendiet till en lovande ung musiker. Björn J-son Lindh är den person som Schaffer arbetat längst tillsammans med vars stipendium han nu delar ut för att minnas och hedra sin vän och inspirera unga förmågor att utvecklas inom musiken. I år gick priset till saxofonisten Elin Larsson för sin karaktäristiska stil och karismatiska sound.

Årets Julstämning hade med sig väldigt unga förmågor på scenen, i form av stråkorkestern Scandinavian Strings vars yngsta medlem inte är mer än 4 år. Orkestern innehåller 35 ungdomar i åldern 4-20 år, de spelar över hela världen och är med i Julstämning för andra gången. Konserten tillägnas som sagt Björn J-son Lindh och mycket av musiken som framförs är även skriven av honom. Schaffers elgitarr gifter sig på ett alldeles magnifikt sätt med stråkarna. I år var även kören Riltons vänner med, som bidrog med stämningsfulla julsånger. Med Peter Ljung som kapellmästare och Lasse Åbergs sit-down-tragedy blir det en udda helhet som är alldeles fantastisk!

När Janne Schaffer håller konsert är det inga krusiduller. Scenen är enkel, mellansnacket lågmält men fyndigt och fullt av anekdoter om livet, ABBA, Ted Gärdestad och en massa annat. Vill man uppleva en av Janne Schaffers magiska konserter ska man hålla ögonen öppna under våren då han ger sig ut på vägarna. Efter succén Sol, Vind & Vatten kommer en helt ny föreställning; Sol, Vind och Vatten – Janne Schaffer möter Ted Gärdestad är en hyllning till Ted och Kenneth Gärdestad, deras musik, livet och kärleken. Medverkande är Janne Schaffer, Pernilla Andersson, Johan Boding, kapellmästaren Peter Ljung och några av Sveriges bästa musiker.

Janne Schaffer följde Ted under hans karriär och har varit med på 95 procent av alla hans låtar. Han var med när historia skrevs i studion på Karlbergsvägen i Stockholm. Det var gruppen kring Teds första skiva ”Undringar” med Björn och Benny som producenter och Agneta och Anni-Frid i kören som gick vidare och blev ABBA. Flera av studiomusikerna och däribland Janne Schaffer fortsatte att spela på ABBAs och Teds skivor. Janne Schaffer berättar att han är speciellt tacksam över att han kunde producera Teds sista platta “Äntligen på väg”.

Att Janne Schaffer är mästare med elgitarren vet nog alla, men att han har ett eget ölmärke, har skrivit en biografi och föreläser om entreprenörskap är kanske mindre känt. Han har som sagt många strängar på sin lyra, herr Schaffer.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita (+pressbild längst ner)

Visited 16 times, 1 visit(s) today