Du i Fokus
MusikUpplevelser

Guldklaven 2019 – Streaplers är Årets dansband!

skriv ut
Under söndagskvällen korades årets vinnare av ”Guldklaven” på Svenska dansbandsveckan i Malung i Dalarna. Kvällens stora vinnare var ”Streaplers” som tog hem titeln ”Årets dansband”. Något som de själva verkade mest förvånade över.

I helgen firade Guldklavengalan sitt 20-års jubileum, dansbandsbranschens motsvarighet till Grammisgalan. Ett jubileum brukar bjuda på lite extra allt, därför blev det förstås ett pärlband av gästspel från tidigare vinnare. Kim Kärnfalk styrde kalaset med säker hand och såg till att vinnarna blev rejält firade.

Streaplers vann Årets Dansband och därmed helgens finaste pris. Ett 60-år ungt dansband som fortfarande har många fans och fyller på med nya medlemmar för att spela vidare. Arvingarna och “I do” blev Årets Låt. Inte helt överraskande kanske med tanke på hur mycket den hörts på radio. Peter Larsson från Larz-Kristerz tog hem priset som Årets Sångare medan Maria Persson i Blender fick sin fjärde Guldklav som Årets Sångerska och är nu den kvinnliga artist som har vunnit flest individuella Guldklavar.

Under galan hyllades även dansbandskungen Torleif Thorstensson som tilldelades Juryns Specialpris.  Thorleif startade bandet Thorleifs när han bara var 13 år gammal och var frontfigur ända fram till upplösningen 2012.

Juryns motivering:

“Årets pristagare är en ikon inom svenska dansmusik. Han var med och födde fram genren och har format den till vad den är idag genom att målmedvetet hålla fast vid traditionen. Med omisskännlig stämma, odödliga hits och ett stort hjärta ses han av svenska folket som en symbol för hela dansbands- Sverige. 2019 blev ett bra år för Årets pristagare som inte bara gift sig och firat sin 70-årsdag, utan nu även får ta emot Juryns Specialpris”.

Guldklaven är startskottet på dansbandsveckan i Malung som i år har bokat hela 82 dansband och väntas ta emot nära 50 000 besökare.

GULDKLAVEN 2019 – HELA VINNARLISTAN

Årets dansband: Streaplers

Årets låt: “I do”, Arvingarna – av Mikael Karlsson, Thomas ”Plec” Johansson, Nanne Grönvall och Casper Janebrink

Årets sångare: Peter Larsson, Larz-Kristerz

Årets sångerska: Maria Persson, Blender

Årets musiker: Tommy Bengtsson, Martinez (gitarr)

Årets album: “Vi lever här och nu”, Casanovas

SKAP-stipendiet (Sveriges kompositörer och textförfattare) på 40 000 kr gick till textförfattaren Sören ”Sulo” Karlsson

FÅR JAG LOV-kometen går till gruppen X-plays

 

Vinnarna röstas fram av P4:s lyssnare tillsammans med en specialjury, som har halva makten. Pengarna som samlas in genom telefonomröstningen går till Radiohjälpen. I år blev det totalt 79 120 kronor.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild  – pressmaterial

 

Visited 16 times, 1 visit(s) today