Du i Fokus
Hem & InredningTeknik

Rengör tvättmaskinen med 5 enkla knep

skriv ut

För att tvättmaskinen ska behålla sin effektivitet och lukta fräscht behöver den rengöras regelbundet. Det är dock vanligt att det inte prioriteras eller glöms bort och när det väl börjar lukta illa blir det bråttom att hitta en lösning. Men få inte panik! Lyckligtvis är det inget stort, svårt eller dyrt projekt.

Här är några enkla tips och råd om hur en tvättmaskin bör rengöras och hur man lättast underhåller den på ett skonsamt sätt, både för maskinen och miljön.

1. Förbered plaggen innan tvätt

Efter en dags arbete i trädgården eller när man kommer hem från picknicken är det inte helt ovanligt att kläderna är extra smutsiga. Vid sådana tillfällen kan det vara klokt att ta hand om tvätten innan den läggs in i tvättmaskinen. Beroende på vilket typ av smuts man vill få bort kan man skölja plaggen först i ljummet vatten, skaka plaggen utomhus eller förbehandla fläckarna. På så sätt slipper man onödig smuts i tvättmaskinen som tex. grus eller gräs.

2. Var noga med att inte överdosera

Mängden tvättmedel du använder spelar väldigt stor roll. Många tror att ju mer tvättmedel man använder desto renare blir tvätten men det stämmer faktiskt inte. Tvätten blir inte renare med mer tvättmedel, utan snarare tvärtom. När man överdoserar lagras tvättmedlet i tvättmedelsfacket och i tvättmaskinen, vilket kan resultera i en illaluktande maskin och andra framtida problem. Så, för att hålla tvättmaskinen fräsch är det viktigt att alltid följa instruktionerna på tvättmedelsförpackningen och tänka på att rengöra tvättmedelsfacket med jämna mellanrum.

3. Kör en underhållstvätt med jämna mellanrum

Genom att regelbundet rengöra tvättmaskinen kan maskinens livslängd förlängas. Har inte maskinen ett inbyggt rengöringsprogram, kan en underhållstvätt köras med jämna mellanrum så att bakterierna dör. Då ställer man in bomullsprogrammet på 90° eller högsta temperatur. Viktigt att komma ihåg är att aldrig använda tvättmedel eller att ha tvätt i maskinen när man kör rengöringsprogram/underhållstvätt.

4. Få bort dålig lukt med citronsyra

Ett enkelt knep för att få bort dålig lukt är att hälla citronsyra i tvättmedelsfacket och sedan köra det längsta programmet på så hög temperatur som möjligt. Citronsyran hjälper till att ta bort mögel och andra avlagringar. Dessutom lämnar den en fräsch och härlig doft i tvättstugan. Ett superbra tips för att undvika en unken doft i maskinen är att alltid, efter varje tvätt, lämna tvättmedelsfacket och luckan öppna så att trumman får vädras ur ordentligt.

5. Gör rent i maskinen

Ett annat ställe där bakterier frodas är i gummiringarna runt trumöppningen. Här håller man enkelt rent genom att torka bort det gamla vattnet med en trasa. Trumman kan också få rostmärken av metalldelar (hårspännen och mynt) som legat en längre tid. De märkena tar du bort med en klorinfri rengöringsprodukt. Det är också viktigt att rengöra tvättmedelsfacket ca 2–3 gånger i månaden eftersom det ofta samlas tvättmedelsrester där.

Kom ihåg:
  • Använd inga repande rengöringsmedel.
  • Använd aldrig stålull.
  • Använd inga lösningsmedelshaltiga rengöringsmedel. De kan skada maskindelarna och utveckla giftiga ångor.

Text och bild – PODAB

Visited 44 times, 1 visit(s) today