Du i Fokus
Hem & Inredning

Här vill svenskarna helst ha sommarställe

skriv ut
Det är semestertider och många befinner sig på sina lantställen. Men var i Sverige är det egentligen mest populärt att ha sommarhus? Och vilken typ av fritidshus föredrar vi? Svensk Fastighetsförmedlings nya undersökning Bobarometern visar att Skåne och Bohuslän toppar listan över var vi vill ha vårt sommarställe. Allra helst vill vi ha ett skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt. 

Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Bobarometern, framtagen av Kantar Sifo, visar var i vårt avlånga land som flest av oss vill ha sommarställe. De landskap som hamnar i topp är Skåne och Bohuslän. Inte helt förvånande då båda landskapen har flera attraktiva semesterorter med öppna, vackra landskap, salta bad och karga klippor. Strax efter Skåne och Bohuslän kommer Dalarna och Gotland. Längst ner på listan hamnar däremot Ångermanland, Närke och Medelpad.

Var vi helst vill ha vårt fritidshus beror lite på var man bor och är ifrån. Det visar sig att vi är hemkära och vill helst ha en relativt kort restid till vårt smultronställe. Stockholmarna, göteborgarna och skåningarna vill ha sommarhus i samma landskap som de bor i eller i ett närliggande.

– I år har vi märkt av en ovanligt stor efterfrågan på fritidshus, vilket kan bero på förra årets rekordsommar i kombination med den flygskam som uppstått i samband med klimatdebatten. Det är inte förvånande att så många av oss vill ha sommarställe inom ett rimligt avstånd. I och med att standarden på fritidshus har ökat enormt väljer allt fler att nyttja dem året runt, till exempel som en fristad över en helg. Då är det skönt om restiden inte är för lång, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Svenskarnas drömfritidsboende
Sportstuga i fjällen med bastu och öppen spis eller fiskebod med båtdäck och brygga? Många har höga krav och specifika önskemål när det kommer till sommarställe. Men det som prioriteras allra högst är en miljö som har närhet till vatten. Mer än sju av tio vill ha nära antingen till en sjö eller till havet.

När det kommer till typ av fritidshus är det ett klassiskt skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt som flest drömmer om. Detta drömhus är extra önskvärt bland stockholmarna. Fiskeboden är gotlänningarnas dröm, medan sportstuga i fjällen med bastu och öppen spis är det jämtlänningarna drömmer om.

Topplista: Här vill vi helst ha vårt sommarställe:
1. Skåne, 11 %
2. Bohuslän, 10 %
3. Gotland, 9 %
4. Dalarna, 8 %
5. Södermanland, 8 %
6. Uppland, 7 %
7. Halland, 6 %
8. Småland, 6 %
9. Öland, 6 %
10. Blekinge, 4 %

 

Text – Svensk Fastighetsförmedling Bild – Pixabay

 

Visited 33 times, 1 visit(s) today