Du i Fokus
Upplevelser

Monet med vänner intar Kalmar Slott

skriv ut

Under våren intar Claude Monet Kalmar Slott tillsammans med ytterligare några av impressionismens största konstnärer. I april öppnar säsongsutställningen Monet & Friends Aliveen upplevelse för alla sinnen.

Även denna gång kommer modern utställningsteknik att möta Kalmar Slotts vackra, historiska arkitektur. På gigantiska skärmar kommer impressionisternas fantastiska målningar att få liv – med hjälp av ljus, färg, levande grafik, ljud och doft. Att se verken i så stor skala, och att omslutas av dem, är en upplevelse som uppskattas av både vuxna och barn. Du upptäcker nya detaljer i de djärva penseldragen och får se målningarna från nya håll och ur andra perspektiv.

Monet & Friends Alive tar dig tillbaka till de franska impressionisternas värld. Det var en tid då europeisk konst var på väg att förändras och impressionisternas skildringar av modernitet, rörelse, ljus och skugga har inspirerat generationer av konstnärer. I utställningen får du uppleva 1800-talets Europa genom konstnärernas ögon och de verk de skapade. Claude Monet, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne och Edgar Degas är några av de konstnärer som visas. Vid sidan av deras verk presenteras också fotografier och filmer som berättar om deras inspirationskällor.

– Att få visa Monet & Friends Alive på Kalmar Slott känns fantastiskt. Det är en världsutställning som fått oerhört fin respons, och som är eftertraktad världen över, så att vi lyckades få just den till Kalmar 2023 är mycket glädjande. Jag vill rikta ett stort tack till alla som varit med i processen, säger Meg Nömgård, slottschef, Kalmar Slott.

Monet & Friends Alive vänder sig till hela familjen och är en upplevelse för alla sinnen. Som besökare hamnar du mitt i konstupplevelsen, omsluten av bilder, musik och doft. Varför inte bara slå dig ned i utställningen en stund och låta intrycken skölja över dig?

Utställningen visas i Förbrända Salen på Kalmar Slott under perioden 1 april till 5 november 2023.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 23 times, 1 visit(s) today