Du i Fokus
Upplevelser

Miniatyrer på stan – en del av Sofiero

skriv ut
En liten del av Sofiero har under en kort period flyttat ut på stan i centrala Helsingborg och till färjan över Öresund. Miniatyrutställningen består av miniatyrnarcisser och slottsmöblemang i dockskåpsformat. 

– Det är roligt att vi kommer ut och syns på stan och får möjlighet att visa upp Sofiero i det lilla, när man normalt tänker på Sofiero som det stora. Innan pandemin har det stora, tagit plats, men under pandemin har även det lilla fått träda fram – det stilla. Det vill vi också få fram, säger Jeanette Gostomski, som är projektledare på Sofiero.

På följande fem platser i stadsrummet finns miniatyrutställningen:

  • Strömgränden/Kullagatan
  • Rådhuset på Stortorget
  • Bruksgatan vid café Bruket
  • Mariakyrkans entré
  • Färjan mellan Helsingborg och Helsingör

Samtidigt som miniatyrerna flyttat ut på stan bor det också miniatyrer i Sofieros Vinhus. Utställning heter Vårens miniatyrer och det är Sofieros egna trädgårdsdesigner Sara Bratt som står bakom den. Totalt planteras 25 unika mininarcisser i ett 50-tal krukor. Narcisserna får sällskap av andra skönheter som primulor och violer av olika slag. Krukorna arrangeras på ett långbord, allt för att du enkelt ska kunna närstudera de vackra blommorna. Utställningen är levande och utvecklas i takt med att våren och blomningen framskrider. Dessutom kan den som vill hjälpa till att lösa ett mysterium. Små, söta figurer har nämligen flyttat in bland blommor, krukor och fat.

– Det är ett kul inslag som passar fint ihop med miniatyrblommorna. Dessutom har en tjuvaktig kråka tagit ett knippe vårlökar. Vi vill gärna ha hjälp att leta upp dem, säger Sara Bratt.

Vårens miniatyrer visas i Vinhuset mellan tom 5 maj 2022.

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Sofiero

 

 

Visited 22 times, 1 visit(s) today