Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Måns Möller ger oss både skratt och gråt

skriv ut

Betyg ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

I Måns Möllers förra show “Jävla Pajas – det här skojar du inte bort” fick vi en inblick i livet med sonen Viggo som diagnostiserats med autism. Många starka känslor om ett helt nytt liv som han då inte hade en aning om. Nu kommer fortsättningen “Mitt Perfekta Liv” där sonen vuxit upp och snart blir myndig. Hur blev allt och hur har de tillsammans hanterat olika skeden i livet?

Vi är vana att se Måns Möller som den alltid skrattande komikern, som har lätt att bjuda på sig själv och gärna skämtar med och om andra. I den förra showen fick han ett nytt djup och kändes med ens inte längre som den flamsande grabben – utan mer “vuxen”. I rollen som offentlig har han förstått att utnyttja sitt kändisskap och under åren startat Viggo Foundation. Som en direkt följd av att sonen ska få vara delaktig i allt som är möjligt och kanske även lite omöjligt.

“Mitt Perfekta Liv” handlar mycket om livet för att få sonen Viggo in i gemenskaper som andra barn tar för givna, men som ofta är svårare för någon som inte pratar eller reagerar som andra. Måns berättar hur han cyklade genom USA, utan att samla in en enda krona till en början. Hur han kämpat med skavsår i rumpan och brutna fingrar. Men cyklat vidare. Allvaret finns där hela tiden, men varvas med humor och rejäla käftsmällar – särskilt till kompisen och kollegan Özz som han jobbat med under många år. Özz sitter strax framför oss på premiären och skrattar nog mest av alla.

Samspelet med publiken finns där hela tiden och visar hur snabb i tanken och proffsig Måns är. Med glimten i ögat och stor självdistans raljerar Måns över Tinder, utseende och dokusåpor. Skratten haglar, stundom skrattar man så man gråter. Så släcks ljuset ner en aning och tonen blir allvarliga, berättelserna om sonen Viggo sätter skratten i halsen och istället gråter man med Måns som ibland har svårt att få fram orden och är nära till tårar. Allvar blandas med skratt. Såsom livet är.

-Det är kul att ha roligt, säger Viggo. Och vi håller med honom! Klart vi ska ha roligt. Klart att alla ska få vara med. Måns kamp är även vår. Självklart måste vi alla stödja Viggo Foundation. Alla måste få vara med!

“Mitt Perfekta Liv” går under våren i Stockholm och Göteborg för att sedan gå som turné under hösten 2024. Showen är ca 90 minuter utan paus.


Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – John Resborn

Visited 60 times, 1 visit(s) today