Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Mamma Ljuger – pricksäkert och väldigt roligt!

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Janne Bylund och Mattias Lundberg är de två norrlänningarna som funnit varandra av en slump och tillsammans skapat succén “Mamma Ljuger”. Humorshowen har haft över 100 förställningar runt om i Sverige och setts av drygt 50 000 personer. De tänkte lägga showen i malpåse och påbörja jobbet med nästa, men efterfrågan är större än tidigare – så nu kör de på lite till.

Att barn ser upp till sin mamma och tror på allt hon säger (iallafall till en viss ålder) det vet vi alla. Men var kommer mammas goda råd ifrån? Är det nedärvt från generationer av mammor kanske? Ja, man kan ju undra och det var precis det som Janne och Mattias gjorde. De började gräva i alla uttryck som de själva hört under sin uppväxt och tog reda på sanningshalten i några av alla påståenden. Kunskapen de samlade på sig hamnade sedan i boken “Mamma ljuger så bra – Sanningen om din uppväxt“.

Men det slutade inte med en bok, utan blev även en show som de byggt kring boken. Humorshowen “Mamma Ljuger” hade premiär hösten 2019 och rullade för utsålda hus tills man fick avbryta allt på grund av pandemin våren 2020. När reglerna lättade körde de igång igen och sedan dess har den kombinerade standup/föreläsningen rullat på. Och den bara fortsätter.

Vi har alla hört uttrycken: Ät inte snö, du får mask i magen. Bada inte direkt efter maten, du kan få kramp. Sitt inte för nära teven, du får fyrkantiga ögon. Det finns hur många exempel som helst. Sjunger verkligen barnen så vackert på skolavslutningen? Men de har inte bara granskat mammas lögner utan även rollfördelningen i hemmet. Hur kommer det sig att det var pappa som packade bilen bäst och alltid körde medan mamma var den som planerade alltsammans?

Pappa får vara med på ett litet hörn, men detta är en hyllning till mamma. Och nog känner man igen både sig själv, sin mamma och andras mammor. Det är otroligt pricksäkert och otroligt roligt. Vi nickar och skrattar. Stundtals gapskrattar hela publiken när vi känner oss extra träffade. För det gör vi, ofta. Nästan vartenda påstående stämmer in på varenda mamma i publiken. Vi minns vad vi har sagt och vad våra mammor sagt till oss. Förmodligen kommer våra barn att leverera samma vardagslögner till sina barn.

Både Janne och Mattias är roliga och träffsäkra, men det är Jan som är komikern i sällskapet och Mattias som levererar fakta. Mattias är lite mer strikt och korrekt, medan Janne levererar med hela kroppen som verktyg. Scenkläderna i form av t-shirt och shorts förstärker känslan av att det faktisk är två små grabbar som levererar sina ömma mödrars påståenden.

Möjligtvis hade vi önskat en enaktare, men de två timmarna springer ändå iväg! Tempot är högt, det är hjärtligt och väldigt, väldigt roligt!


Text & Bild – Marlene Rindå Jikita & Martin JikitaVisited 81 times, 1 visit(s) today

Ett svar på ”Mamma Ljuger – pricksäkert och väldigt roligt!

Kommentarer är stängda.