Du i Fokus
Upplevelser

Kungligheter i manga på Örebro slott

skriv ut

Kan en kung vara manga? Och vad händer om man kombinerar kunglig historia med mangateckningar? Nyligen öppnade utställningen Manga Royals – kunglig historia i mangastil på Örebro slott. I slottets vackra kyrksal visas delar av Sveriges kungliga historia på ett helt nytt sätt.

I centrum för utställningen står nio mangateckningar i storformat från mangakollektivet Nosebleed Studio. De livfulla teckningarna visas sida vid sida med bilder av de dräkter som inspirerat till verken. Bland kungligheterna återfinns bland annat en ung Gustav III iklädd jaktuniform, Drottning Sofia uppklädd i vacker turnyrklänning, Karl X Gustav i full rustning och andra kända och mindre kända kungligheter. Här utspelar sig bröllop, sjöslag och soaré med kortspel.

– Det är verkligen roligt att utställningen Manga royals – kunglig historia i mangastil går vidare från Livrustkammaren till Örebro slott. Det är en möjlighet att nå ut med den kungliga historien i ett nytt sammanhang och på en ny plats. Örebro slotts fantastiska miljö kommer att bidra till upplevelsen av mangateckningarna och utställningens helhetskänsla. Jag är otroligt glad för det här samarbetet säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.

Bakom utställningen står Livrustkammaren – museet om Sveriges kungliga historia och det Malmöbaserade mangakollektivet Nosebleed Studio. Teckningarna är ritade av kollektivets medlemmar Felix Östergård, Joakim Waller, Linn Olsson, Magnolia Winroth och Natalia Batista.

Utställningen har tidigare visats på Livrustkammaren på kungliga slottet i Stockholm. Då var bilderna ackompanjerade av originalkläderna. Dessa är av praktiska skäl ersatta av fotografier när utställningen nu flyttar till Örebro.

I slottsbutiken finns även bilderboken Manga Royals – Kungliga kläder i mangastil. Boken är producerad av Nosebleed Studio och bygger på bilderna från utställningen. Även annan mangarelaterad litteratur kommer att finnas till salu, tillsammans med souvenirer från utställningen.


Utställningen öppnade den 11 februari och pågår till och med den 17 september.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 8 times, 1 visit(s) today