Du i Fokus
Upplevelser

Krusenstiernska Gården firar150 år

skriv ut

Den 1 maj 2024 firade Krusenstiernska gården, i Kalmar, 150 år. Då var det – exakt på dagen – 150 år sedan Hermina von Krusenstierna köpte det som skulle bli Krusenstiernska gården. Jubileet uppmärksammades med ett stort kalas i 1800-talsanda och en kockduell med tidsenliga smaker. I samband med kalaset invigdes även en utställning om gårdens historia.

Bakom ett rött plank i Gamla stan i Kalmar gömmer sig en vacker stadsträdgård, där tiden har stått mer eller mindre stilla sedan slutet av 1800-talet. Krusenstiernska gården ser ganska precis ut som den gjorde förr; huvudbyggnaden är i det närmaste intakt och i den lummiga trädgården finns blommor, buskar och träd från 1800-talet. Under jubileumsdagen fylldes parken av besökare i alla åldrar, en del passade på att prova vackra kläder, andra smakade den specialdesignade jubileumsbakelsen och några såg sig omkring i Herminas hus.

Allt började den 1 maj 1874, när Hermina von Krusenstierna köpte det som skulle bli Krusenstiernska gården. Tillsammans med sin make Philip bodde hon på gården livet ut och testamenterade den sedan till trotjänarinnan Hulda Nydell, som var som ett barn i huset under sin uppväxt. Hulda fortsatte att driva Krusenstiernska gården i parets anda – som en självförsörjande gård – och 1938 testamenterade hon i sin tur Krusenstiernska gården till Kalmar stad och Kalmar läns fornminnesförening (länsmuseet). I testamentet fanns en tydlig önskan om att gården skulle hållas samman som en helhet och vara tillgänglig för allmänheten i all framtid.

Hela jubileumsdagen doftade 1800-talet och en stor höjdpunkt var kockduellen där tre rätter med tidsenliga smaker skulle tillagas. De tävlande var Ellen Fager från Kalmar slott, Ruken Abdo kock på Restaurang & Kafé Ångkvarnen vid länsmuseet samt Johan Hesselgård arbetsledare på kommunens kostenhet De kämpade med smakerna och serverade både vackra och välsmakande rätter. Både recepten och uppläggningarna var som på 1800-talet, även om Johan moderniserade sina rätter en del. Till slut stod Ruken som vinnare i den minst sagt ovanliga tävlingen. Hon serverade helstekt torsk med kräftor och laxpaté som förrätt, en klassisk tolkning av rätten Biff à la Lindström som huvudrätt och en maffig krokan till efterrätt.

Alla som kom till parken bjöds på smakprov av kockarnas rätter, men även av jubileumsbakelsen, som består av en perfekt gräddad sockerkaksbotten med rabarberkompott och hallongrädde. Lent, fluffigt, sött och gott. Sockerkaka för att det är ett traditionellt bakverk. Rabarber och hallon, för att det finns på gården. Bakelsen kommer att serveras hela sommaren i Krusenstiernskas lilla café.

150-årsjubileet kommer att firas under hela året med en rad aktiviteter och evenemang. Under sommaren erbjuds en ny guidad tur ”I trädgårdsmästare Oscars fotspår”, som tar med besökarna på en tur i närområdet och även lite utanför Krusenstiernska gårdens röda plank. 27 juni är det premiär för Krusenstiernska teaterns föreställning ”Oj då…en till”, där Robert Gustafsson spelar hela tre av rollerna och har lovat att det ska bli något alldeles extra just för jubileets skull. I augusti spelas Kulturskolans föreställning ”Herminas lott”, som levandegör gårdens historia med teater, musik, dans, nycirkus och odling. Och mycket mycket mer, hela programmet finns på Krusenstiernska gårdens hemsida.

Krusenstiernska gården är väl värd ett besök, både ur historisk perspektiv och för att det är en väldigt trevlig plats där mycket händer.

Text, bild och film – Jikitas

Visited 22 times, 1 visit(s) today