Du i Fokus
ResorUpplevelser

Kroatien är världsmästare i Olivplockning!

skriv ut
I helgen gick världshistoriens första VM i olivplockning av stapeln på den vackra ön Brac i Kroatien. Sju tävlingssugna lag från Europa och ett hela vägen från Nya Zeeland deltog i tävlingen. Nu hoppas man att detta ska bli en årligt återkommande tävling och att lagen ska bli fler och fler.

I torsdags samlades lagen från Kroatien, Italien, Slovenien, Grekland, Montenegro, Ungern, Frankrike, Nederländerna och Nya Zeeland på Hotel Postura på ön Brac. Det var en uppsluppen stämning och alla var enormt förväntansfulla. Enligt tävlingsreglerna ska lagen innehålla två kvinnor och två män. Åldrarna varierade, yngsta kvinnan var i 20-årsåldern och äldsta mannen var 85 år. Några var proffs, andra hade knappt sett ett olivträd. Olivträd är ju inte så vanliga i tex Nederländerna.

Efter frukosten på fredagmorgonen bussades alla lag upp i bergen till en vacker olivgård med utsikt över havet. Medan första tävlingsmomentet förbereddes gick lagen runt och tittade på träden och pratade strategier. Efter den sedvanliga gruppbilden förklarades det första världsmästerskapet för invigt och tillsammans med en skolklass planterades ett olivträd för kommande generationer.

I första grenen skall oliverna plockas för hand under 45 minuter. Flinka fingrar plockade koncentrerat och svetten lackade. Alla deltagare bjöds på lunch på ett slott i eco-byn Dol medan gren två förbereddes. Den andra grenen innebär att man under sju minuter tar hjälp av redskap och verktyg för att slå ner oliverna. Oliverna regnade över oss och fångades upp av nät som placerats under träden. Även grenar och blad slogs ner och man kunde snabbt konstatera att den första grenen är bäst för träden. När tävlingsdagen var slut kördes deltagarna och deras lådor med oliver till en fabrik där de bedömdes och vägdes. Tävlingsdagen gick utan missöden, vädret var perfekt och deltagarna var hyfsat nöjda med sina insatser.

Under galamiddagen kvällen efter korades vinnarna under en högtidlig ceremoni. Det Grekiska deltagarna var segervissa och mungiporna sjönk rejält när de blev uppkallade som femma. Betydligt gladare och glatt överraskade var damerna i laget från Nya Zeeland som kom på en hedervärd fjärdeplats. Men mest överraskade var ungdomarna i laget från Nederländerna som direkt anmälde sig till nästa år. Då för att vinna!

Vinnare i det första Världsmästerskapet i Olivplockning var hemmalaget Kroatien. De plockade mer än 20 kilo mer än tvåan. Deltagarna i laget var Ivana Gospodnetić och Zoran Gospodnetić från Dol, Sandra Gilić och Tonko Škarić från Postira. Tonko Škarić var lagledare och äger mängder med olivträd. Zoran Gospodnetić menade att han själv inte hade så många, bara ett tusental… det var alltså fullblodsproffs som vann och som tänker försvara sin titel nästa år.

Här är lagen och deras resultat:

1. Kroatien – 107.6 kg
2. Nederländerna – 86.4 kg
3. Ungern – 84.4 kg
(4. Nya Zeeland – 82.4 kg – utom tävlan)
5. Montenegro – 77.4 kg
6. Grekland – 75.4 kg
7. Italien – 62.6 kg
8. Slovenien – 54.0 kg

Detta var första gången VM i olivplockning gick av stapeln och vi kan nog vara rätt säkra på att det blir ett återkommande årligt evenemang. Det ska bli spännande att se hur många lag det blir nästa år och vart de kommer ifrån då.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita, Marie-Laure Tombini

 

Visited 23 times, 1 visit(s) today