Du i Fokus
Mat & DryckUpplevelser

Julbordspremiär på anrika Engelen

skriv ut
Den 13 december 1969, slogs portarna upp till det nöjesetablissemang som skulle bli Engelen med tillhörande nattklubb Kolingen. I nyrenoverade och uppfräschade lokaler med anor från 1400-talet har man under hela 2019 firat sitt 50-årsjubileum. Det har bla bjudits på en retromeny från 60-talet och nu avslutas allt med ett riktigt härligt julbord.

Engelen är ett folkkärt vattenhål i hjärtat av Stockholm, vid Kornhamnstorg i Gamla stan. Sedan öppningen för 50 år sedan har puben varit en självklar mötesplats för fest, nöje och underhållning. Många kända ansikten har startat här, bla Robert Wells som även kommer tillbaka till sin hemmascen titt som tätt.

Det som är lite speciellt med Engelen är de mindre rummen i byggnaden som gör att det blir flera restauranger i en. Här finns ”Puben” där liveband spelar och gäster minglar. Rhapsody Lounge är Engelens egna Pianolounge där man kan avnjuta en trerätters middag med piano- eller orkesterunderhållning och utsikt över folklivet på Triewaldsgränd. Lokalen pryds av musikaliska minnen från bl.a. Robert Wells’ karriär som pianist.

Lilla Matsalen är nog bland det mysigaste man kan hitta i Gamla Stan. Litet och intimt, nära köket, med dofter och upplevelser, tända ljus och linneservetter. I nattklubben dansar och minglar man, festar och skrattar hela natten lång. Och en trappa ner hittar man de mysiga källarvalven med anor från 1400-talet. Här finns två barer och det spelas en härlig blandning av nytt och gammalt hela natten.

I Apoteket, som ligger i direkt anslutning till både Puben, Lilla Matsalen och Rhapsody Lounge, framgår Engelens historia som apotek som allra tydligast. Med sin mysiga atmosfär och mjuka, varma färger är Apoteket en plats såväl för en middag på två, tre eller fyra som för en avslappnad drink i vänners lag.

Igår bjöd Engelen och Johan Carlén in till årets julbordspremiär, kanske Stockholms mest prisvärda julbord med tanke på miljön och mängden mat. Julbordet dukas upp på flera håll i restaurangen för att underlätta för gästerna.

Borden dignade av läcker julmat och gästerna lät sig väl smaka. Det östes beröm över Janssons Frestelsen och julskinkan. Köttbullarna var så goda att de hade fungerat som smågodis och man gärna gick förbi buffen bara för att ta en till… och en till… De varma rätterna var överhuvudtaget vällagade och otroligt goda och i den här miljön blir allt liksom lite extra gott. Engelen har något alldeles extra!

Julbordet kostar från 395 kr, i detta ingår glögg, klassiskt svenskt julbord och efterrättsbord med bland annat en kladdkaka som smälter i munnen! Här är alltid någon form av underhållning lite senare på kvällen, men några kvällar i december kommer Bengan Janson och bjuder på lite extra. Julbordet serveras tom 22 december och rekommenderas varmt, men vill man bara ha en helt vanlig middag så serveras alltid pubens egna plankstek – den tas nämligen aldrig bort från menyn.

 

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 23 times, 1 visit(s) today