Du i Fokus
BöckerUpplevelser

Inte ett moln på Tomas Ledins himmel

skriv ut

Nyligen släppte Tomas Ledin boken om sitt liv “Inte ett moln så långt ögat kan nå”. Han berättar om sitt 40 år långa musikerliv och bjuder på både anekdoter, texter och ackord till låtarna. Parallellt med boken står han på Cirkus scen med showen “Skarpt läge” och bjuder på hela sin musikskatt med skönt mellansnack.

I mer än 40 år har Tomas Ledin, en av våra mest älskade artister, stått på scenen. Sedan skivdebuten med Restless mind och sin medverkan i Melodifestivalen 1972 har han blivit en viktig del av svensk musikhistoria och komponerat en mängd klassiska låtar.

I den rikt illustrerade boken “Inte ett moln så långt ögat kan nå” berättar Tomas om hela sitt artistliv, från de första trevande försöken i slutet av 1960-talet, via gigantiska turnéer som Rocktåget till kritikerrosad krogshow. Hur fingrarna ömmade innan de vande sig vid trycket av strängarna, hur han blev lurad i London och kom hem till Sverige igen helt pank med svansen mellan benen. Självutlämnande och naket. Vägen till framgång har inte enbart varit kantad av rosor, tvärtom! Tomas Ledin har verkligen gått den långa vägen och stött på alla hinder man kan stöta på. Men han gav aldrig upp!

Vi får också läsa Tomas berättelser om hur tjugofem av alla hans sångfavoriter kom till. Och för den som vill spela och sjunga med finns även texter och ackord till varje låt. Låtar som självklart är med på showen “Skarpt läge” på Cirkus som snart flyttar till Rondo i Göteborg. Att läsa boken innan showen är inte helt fel, man får en helt annan bakgrund till allt som händer på scen och följer med på ett helt annat sätt med berättelserna i bakhuvudet.

“Skarpt läge” är en show med ljus och väldigt mycket hjärta. precis som i boken berättar han om sitt liv, personer han träffat under åren, vilka låtar och artister han inspirerats av. Han berättar med stor ömhet om sin stora kärlek Marie och hur viktig familjen är för honom. Bandet har han spelat ihop med i 20 år, till detta har han handplockat bla Laila Adele och Fernando Fuentes. Även om alla inte spelat ihop särskilt länge så ser man tydligt att de njuter av musiken och har roligt tillsammans.

Scenen är från början ganska enkel men förändras under föreställningen. Vartefter blir det mer fart och mer ljus och inför finalen byggs det upp en crescendo utan like. Rätt vad det är så flyttas ensemblen ut i publikhavet så att hela publiken blir närvarande och alla kan få riktigt bra bilder och komma nära. Alla de viktigaste låtarna är med: I natt är jag din, Just nu, Sensuella Isabella, Sommaren är kort och Snart tystnar musiken. Listan tar aldrig slut.

Tomas Ledin har hunnit fylla 65. Han har turnerat med Abba, vunnit Melodifestivalen, deltagit i “Så mycket bättre”, skapat sommarsuccén “Rocktåget” och gett ut 21 album och han är still going strong! Man kan tro att detta är showen för redan frälsta, men detta är faktiskt en show för alla som gillar musik och musikhistoria. Tomas Ledin är nog det svenskaste vi har och har bidragit stort till vår svenska musikhistoria.

 

Text & Bild – Marlene Rindå Jikita, Martin Jikita

 

Visited 25 times, 1 visit(s) today