Du i Fokus
Resor

Resa på egen hand

skriv ut
Två av fem svenskar har någon gång rest utomlands själva, många vill gärna testa på det. Fördelarna med att vara ensamresenär är många, men för den som reser ensam för första gången finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

Hösten och våren innebär fler weekendresor, något som passar perfekt för ensamresor. I sin årliga reseundersökning har momondo frågat hur svenskarna känner kring att resa på egen hand. Undersökningen visar bland annat att stadsresor är populärt bland svenska soloresenärer och att tre av tio kände sig mer avslappnade efter att ha rest själva än med sällskap.

Att resa utomlands på egen hand är ett fantastiskt sätt att uppleva kulturen på riktigt, det öppnar upp för att lättare få kontakt med människorna runt omkring dig. För den som aldrig rest på egen hand tidigare kan en kortare weekendresa till en europeisk storstad vara en bra start, då du kan få ut mycket resa med liten budget.

De vanligaste ensamresorna är:

Stadsresa            35 %

Solsemester        26 %

Backpacking       13 %

Kryssning            9 %

Road trip             9 %

Anledning till att åka ensam?

Slippa visa hänsyn    35 %

Tid för mig själv    30 %

Utmaning      27 %

Träffa nya människor    17 %

Resan var inte relevant för mina vänner eller familj    14 %

Att resa ensam ger mer frihet men gör även att du måste tänka efter lite mer. Det kan vara en bra idé att göra upp en lista och pricka av allt du behöver ha med dig.

5 tips för dig som vill testa att resa ensam:

  • Checklistan – En enkel men ovärderlig rutin. För att vara säker på att allt det viktigaste är med, pricka av allt det sista du gör innan du åker mot flygplatsen.
  • Säkra dötiden – I början kan det kännas obekvämt att sitta själv på exempelvis middagsrestaurangen. Då är det skönt att ha med sig en bok eller något att underhålla sig med. Det finns även streamingtjänster som erbjuder offlineläge, så passa på att ladda ner serier och filmer offline för att vara garanterad underhållning.
  • Less is more – Om du reser på strandsemester kan det vara riskabelt att lämna värdesaker obevakade på stranden. Ta därför endast med dig det du mest behöver och lämna så många värdesaker som möjligt på rummet.
  • Hitta smultronställena – Försök kolla upp innan resan vad andra ensamresenärer rekommenderar. Det kan vara skönt att ha några platser att besöka som du vet är extra trevliga för dig som reser själv.
  • Släpp pressen – Många känner pressen att hitta sällskap och lära känna lokalbefolkningen när de reser själva. Men även en resa där du inte pratar med någon alls kan vara precis den avslappning du behöver.

 

Undersökningen är utförd av Cint på uppdrag av momondo, under perioden 2-12 januari 2017, bland 1 029 svenskar i åldrarna 18-65 år. Totalt har undersökningen genomförts bland 24 700 deltagare i 23 länder.

 

Text- Marlene Rindå Jikita, Källa och bild – Momondo

 

Visited 9 times, 1 visit(s) today