Du i Fokus
MusikUpplevelser

Fyra Queens hyllar Queen

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Det började som en idé och slutade med succé! Anna-Mia Bonde samlade ihop några av Sveriges bästa sångerskor för att visa sin kärlek till Queens legendariska musik. Queens – a tribute to the music of Queen” är en värdig hyllning till ett av världens bästa band.

Det finns nog ingen som inte kan nynna någon liten strof från någon av Queens enorma mängd av låtar. Vem kan inte klappa med i “We will rock you” eller sjunga refrängen i “We are the champions”? Anna-Mia Bonde, Nina Söderquist, Karin Funk och Anna Sahlene är modiga, eller kanske galna, som ger sig på låtskatten, som i mångas ögon är helig.

Showen öppnar med fantastiska kreationer och “Bohemian Rhapsody”. Kan den fungera med kvinnliga röster? Om den kan! Precis som Queen, har Queens fyra helt unika och olika röster som gifter sig till en perfekt enhet och definitivt gör musiken rättvisa. Man har inte gjort det lätt för sig och valt ut de enklaste låtarna, inte alls faktiskt, här är en kavalkad av favoriter och hits – den ena musikaliskt knepigare än den andra.

När det gäller Queen är sången och musiken en perfekt kombination, där stämmorna ofta är avgörande för känslan. Detta har man lyckats med i nästan varenda låt. Det är nämligen inte bara fyra proffsiga sångerskor på scen, utan även fem otroligt proffsiga musiker, under ledning av kapellmästaren Martin Olsson. Det är som sagt en hyllning, inte egna tolkningar – fokus är den fantastiska musiken och det faktum att det är 50 år sedan första albumet släpptes.

Höjdpunkten är när Nina Söderquist och Karin Funk tar sig an den klassiska “Barcelona”. Inledningstonerna får håren på armarna att resa sig och när sista tonen ebbat ut jublar publiken. Det är magiskt! Nina Söderquist har en röst och utstrålning som nog närmast kan jämföras med Cher och Karin Funk har ett röstregister med toner “som bara hundar kan höra” enligt Anna-Mia Bonde.

Publiken är lydig och sjunger med i det karaktäristiska härmandet av toner och slingor a la Mercury. Mickstativet har till och med kapats, precis enligt Mercurys stil. Här finns härliga och galna kläder, kroppsnära och glittrigt. Alla detaljer finns där. Det är snyggt, smart och väldigt väldigt bra. Queen är i huvudrollen, vi känner igen oss och njuter.

Här har vi cirka 120 minuters total njutning, med härligt och även intressant mellansnack. Men! Och det är ett stort men, detta är en konsert… då är en paus mitt i alltihop helt onödigt. Pausen stör det härliga flödet i showen och gör att vårt toppbetyg dras ner ett hack. Utan pausen hade vi fått en konsert med alla rätt.

Queens – a tribute to the music of Queen” går som turné i hela landet just nu.

Text och små bilder – Jikitas, Bild överst och till höger – Werecki PR/Jonas Elghorn

Visited 95 times, 1 visit(s) today