Du i Fokus
Upplevelser

Förintelsens minnesdag uppmärksammas på många sätt

skriv ut
På Förintelsens minnesdag den 27 januari är det 75 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. I Stockholm anordnar Forum för levande historia en minnesceremoni på Raoul Wallenbergs torg med ljuständning och tal av bland andra den polsk- kanadensiske historikern Jan Grabowski.

Förintelsens minnesdag är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. En dag då vi hedrar minnet av alla de judar, romer, homosexuella, funktionsnedsatta och andra grupper som föll offer för den nazistiska regimen. I år är det 75 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades.

Forum för levande historia har bjudit in historikern Jan Grabowski att komma till Stockholm och tala på minnesdagen. Jan Grabowski är professor vid Ottawa University i Kanada. Han är en av grundarna av den ansedda institutionen för forskning om Förintelsen vid polska vetenskapsakademin. Jan Grabowski har skrivit flera uppmärksammade böcker om hur Förintelsen drabbade judarna i Polen. Han har blivit starkt kritiserad av polska grupper i och utanför Polen, mottagit trakasserier och hot.

– Jan Grabowskis forskning visar hur historien om Förintelsen fortsätter att vara ett minerat fält. Jag är otroligt tacksam för att han kommer till Sverige och delar den här minnesdagen med oss. Han har haft stor betydelse för forskningen om Förintelsen, säger Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors, som medverkar vid minnesceremonin på Raoul Wallenbergs torg den 27 januari.

Minnesceremoni på Raoul Wallenbergs torg
På Raoul Wallenbergs torg anordnas en minnesceremoni kl. 17.00 med tal och musik. Medverkar gör förutom Jan Grabowski bland andra Tobias Rawet som överlevde ghettot i Lodz och Ravensbrück-lägret som barn, samt inrikesminister Mikael Damberg.

Seminarium: Varför ifrågasätts ny forskning om Förintelsen?
Tisdag 28 januari hålls ett seminarium med Jan Grabowski på Forum för levande historia. Han berättar om aktuell forskning om Förintelsen och varför den ifrågasätts. Därefter ett samtal med Jan Grabowski och historikern Maria Karlsson.

Jan Grabowski kommer under sitt besök i Stockholm även att tala i Stora synagogan, träffa utrikesminister Ann Linde och medverka vid ett seminarium på Utrikespolitiska institutet.

Ny utställning om judiska flyktingbarn
Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige öppnar på Forum för levande historia den 25 januari. Utställningen handlar om de 500 judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland genom en internationell räddningsinsats, s.k. Kindertransport, i slutet av 1930-talet.

Mer information om minnesceremonier och nya utställningen finns på Forum för levande historia.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 10 times, 1 visit(s) today