Du i Fokus
Film

5:e upplagan av Stockholms Feministiska Filmfestival

skriv ut
Stockholms feministiska filmfestival öppnade på onsdagen med mingel på Röda Mattan och filmvisning. Festivalen vill öka jämställdheten inom filmbranschen och filmutbudet genom att lyfta fram film skapad av kvinnor och som skildrar kvinnors liv och erfarenheter. Kanske den enda festivalen som arbetar för att inte behövas?

Ungefär 80% av all film regisseras av män, hur många procent av filmerna som handlar om kvinnor är oklart. Festivalchefen Stephanie Thögersen har tidigare berättat att idén till festivalen uppstod ur en frustration över det ojämställda filmutbudet och påtalade detta igen i sitt öppningstal igår. Detta är ett sätt att visa publiken och branschen hur mycket bra film det finns som är skapad av kvinnor, men som alltför sällan når den breda publiken. Målet är att festivalen ska öppna ögonen så pass mycket på oss alla att den med tiden inte ska behövas.

Stockholms feministiska filmfestival arrangeras i år för femte gången och inleds med regissören Amanda Kernells nya film “Charter”. Bland programpunkterna finns bland annat en hyllning till skådespelaren och regissören Mai Zetterling och ett fint samarbete med Östasiatiska museet som belyser haenyeokvinnorna i Sydkorea.

I år hade Shima Niavarani äran att inviga festivalen och höll ett långt, uppskattat, och bitvis väldigt ironiskt, tal om den ojämställda värld vi lever i och framförallt inom filmen- och teaterns värld. Invigningsgästerna bjöds på bubbel och snittar, innan de tog plats i salongen för att se filmen Charter efter det fortsätta efterfesten på Scandic Hotel Haymarket.

Här är bilder från invigningen:

Den femte upplagan av festivalen äger rum den 26 februari –1 mars 2020.

 

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

 

Visited 23 times, 1 visit(s) today