Du i Fokus
Upplevelser

Cirkusföreställningen som blev en utställning

skriv ut
På scen, från en luftballong eller på ett torg mitt i stan Cirkus Cirkör hittar ständigt nya sätt att möta publiken. Inspirerade av sin senaste produktion, den nyskrivna operan Circus Days & Nights av legendaren Philip Glass, har fotoutställningen We miss you days & nights tagits fram. 

– 26 år med cirkusartister och kreatörer som inspiratörer har lärt oss hur man kan hantera utmaningar som nedstängningar under en pandemi. När Circus Days and Nights inte kunde spela på Kungliga Operan som planerat gick luften ur oss, men då ställde vi om och beslutade oss att göra en utställning mitt i stan. Vi saknar publiken något oerhört och söker ständigt nya sätt att möta den på, säger Tilde Björfors, konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör.

Som en förlängning av den svindlande föreställningen Pust i en luftballong, ger Stockholms kulturfestival plats för Cirkus Cirkör och fotografen Karolina Henkes utställning We miss you days & nights i Kungsträdgården 25 aug19 sept. Utställningen visar fotografier av Karolina Henke som har följt ensemblen i föreställningen Circus Days and Nights, baserad på den Amerikanska poeten Robert Lax möte med cirkusen.

1943 var journalisten Robert Lax utsänd av The New Yorker för att skriva om den kända cirkusfamiljen Cristiani som gjorde succé i New York. Han inledde med dem en livslång vänskap och en längre tid framöver åt att resa med cirkusen. Han såg själva konstformen cirkus som ett mikrokosmos av världen i stort där han jämförde den med skapelseberättelsen – att komma till en ny plats, bygga upp sitt tält, bjuda in och dela sin föreställning med publiken. För att sedan riva ned, resa vidare och återuppstå någon annanstans.

– Cirkusartister gör allt det vi gör i vanliga livet. Samarbetar, balanserar, teoretiserar, hanterar rädslor och misslyckanden, sätter sin tillit på prov. Men de gör det högt upp i luften! Allt blir mer påtagligt när det är på liv och död. I utställningen möta artisterna bakom scenen, och får ta del av den saknad som uppstår när vi inte kan dela vårt universum med publiken, säger Tilde Björfors.

– När jag kom in i Cirkörs cirkusuniversum var det som att jag hittat det jag inte visste att jag längtat efter kanske hela livet. Jag hittade hem! Här drömdes det inte bara om att göra helt omöjliga saker – de gjorde det också. Högt i tak för olikheter och där styrkan och kreativiteten hittas såväl i det udda, som i de gemensamma nämnare som nu förenar oss. Allt det här vill jag vara med och berätta om och dela med mig av till andra, säger fotograf Karolina Henke.

We miss you days & nights  visas i Kungsträdgården i Stockholm 25 aug19 sept

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 16 times, 1 visit(s) today