Du i Fokus
Upplevelser

Älskade Göteborgsgrejer och ikoniska vardagsföremål i ny utställning

skriv ut
Bingolotto, gröna kaniner, regnbyxor och en Volvo. Med utgångspunkt i Göteborgs mest ikoniska 1900-talsföremål undersöker Stadsmuseet frågan: vad är egentligen grejen med Göteborg?

Den 4 juni fyller Göteborg 400 år och Stadsmuseet firar stort genom att ge staden och göteborgarna en historisk födelsedagspresent – en ny utställning om 1900-talets Göteborg, som avslutas i 2020-talet.

I “Grejen med Göteborg” får publiken stifta närmare bekantskap med ett femtiotal välkända göteborgsgrejer, byggnader och riktiga pangföremål ur samlingarna. Här samsas vardagsföremål som Lisebergskaniner och en bingolott med en legendarisk fana från den kvinnliga rösträttskampen med Frigga Carlberg i spetsen – och världens äldsta Volvobil, helt unik i sitt slag.

Världens äldsta bevarade Volvoprototyp, tillverkad 1926, finns i museets samlingar och får äntligen möta publiken igen. Foto: Ola Kjelbye

– Utställningen bjuder på en associativ resa genom kulturhistorien. Alla de små och stora berättelser som föremålen bär med sig bildar tillsammans en historia om Göteborg. Vi har alla upplevt någon del av den här tidsperioden och vi hoppas att grejerna väcker både känslor och minnen till liv hos publiken, säger Maja Björk Lindahl, utställningsproducent.

Oväntade berättelser och perspektiv på 1900-talets Göteborg

Föremålen har valts ut i samarbete med referensgrupper i olika åldrar och bakgrund, runtom i Göteborg. Konstnärer har också bjudits in i utställningsarbetet för att ge sitt perspektiv på historien. Bland annat kommer den internationellt väletablerade illustratören Dennis Chan och bildkonstnären Nina Bondeson att presentera nya verk i utställningen, inspirerade av föremål och viktiga händelser i Göteborgs 1900-talshistoria, såsom brödupproret 1917.

– Vi kommer definitivt att bjuda publiken på en hel del nya perspektiv och överraskningar, oavsett om du bott här i hela ditt liv, precis flyttat hit eller är på tillfälligt besök i Göteborg, säger Maja Björk Lindahl.

– Den här utställningen är viktig för göteborgarna och museet, många har längtat och frågat efter den i många år. Jag tror också att den blir en fin plats för möten och samtal över generationsgränserna, säger Helena Joelsson Ekström, utställningschef på Stadsmuseet.

Hela stadens historia blir tillgänglig 4 juni

Grejen med Göteborg är en ny permanent 1900-talsutställning på museet. När den öppnar lagom till stadens 400-årsjubileum blir museets historiska varv – från forntid till nutid – återigen komplett.

– Nu får publiken möjlighet att uppleva hela stadens historia på en och samma plats. Utställningen är en del av vårt bidrag till firandet av Göteborgs 400-årsjubileum som började med utställningen Göteborgs födelse som öppnade 2017. Nu knyter vi ihop säcken genom att öppna en utställning som berättar om de senaste 120 åren, säger Carina Sjöholm, museichef.

Grejen med Göteborg öppnar 4 juni 2021. Läs mer om utställningen här.

 

 

Text & Bild – Pressmaterial/Kristin Lidell

 

Visited 11 times, 1 visit(s) today