Du i Fokus
Upplevelser

11 kvinnor från 10 århundraden lyfts fram på Kalmar Slott

skriv ut

Den 14 december öppnar årets vinterutställning på Kalmar Slott. Det interaktiva konstverket In the Shadow of a Thousand Years lyfter fram 11 starka kvinnor som har berikat konst, vetenskap och samhälle under ett årtusende.

Konstverket är skapat av konstnären Christine Clifstock. Det visades för första gången i Uppsala domkyrka 2021, i samband med 100-årsjubileet av kvinnlig rösträtt i Sverige. Då innehöll verket 10 kvinnoporträtt. På Kalmar Slott kompletteras det med ytterligare ett porträtt – av Drottning Margareta, som låg bakom Kalmarunionen som undertecknades på slottet 1397.

In the Shadow of a Thousand Years är min hyllning till alla mäktiga kvinnor som finns i det fördolda. Det sägs att frånvaron av historia kan liknas vid en person som saknar minne. Utan minne är det svårt att veta vem man är och vem man kan bli. Det känns fantastiskt att få ställa ut här på Kalmar Slott med hela slottets makalösa historia över århundraden. Jag hoppas och tror att slottet kommer att omfamna dessa kvinnor och ge dem en värdig plats efter att ha stått i skuggan av vårt gemensamma kollektiva minne, säger Christine Clifstock.

In the Shadow of a Thousand Years består av 11 unika porträtt som tillsammans bildar en helhet. Inspirerad av kvinnornas ursprung i tid och rum har Christine Clifstock skapat gestalter i skir glasgravyr, olja och bladmetaller. När besökaren belyser dem framträder skarpa och rörliga skuggporträtt. Konstnären vill på så sätt lyfta fram den kraft som finns i en dold historia. Konstverket har dessutom ett eget ljudlandskap, skapat av musikern Helena Andersson Bromander. Röster hörs sjunga orden ”Jag träder fram ur skuggorna” på latin, fornmongoliska och asante.

– Idén kom av min egen saknad av historiska kvinnor tillsammans med att jag i ateljén hittade en glasgravyr, ett porträtt av min mamma, som bildade vackra skuggor på väggen av ljuset. Det fanns plötsligt ett samband för mig mellan skuggan och att hennes faktiska arbete inte har värderats. När jag sedan åter mötte en kvinna som strukturellt tvättats bort från vår historia insåg jag vad jag kunde göra och så började jag mitt arbete med utställningen. Att betraktaren själv blir en del av verket genom att belysa kvinnorna känns spännande, berättar Christine.

– I utställningen får besökaren själv vara med och sätta ljus på 11 starka kvinnor. Vissa av dem har dessutom en koppling till Kalmar Slott och slottets drygt 800 år långa historia. Det gäller inte minst verket av Drottning Margareta, som tas fram speciellt för Kalmar Slott och kommer att stanna kvar på slottet även efter utställningen. Drottning Margaretas tid var en händelserik period i slottets historia som det finns mycket att berätta om, berättar Meg Nömgård, slottschef på Kalmar Slott.

Utställningen In the Shadow of a Thousand Years visas i Frökenrummen på Kalmar Slott mellan den 14 december 2023 och 25 februari 2024.


Text och bild – Pressmaterial

Visited 18 times, 1 visit(s) today